Národní knihovna: Výstava Restaurování pokladů ukáže, jak se opravují vzácné rukopisy

17.08.2022 20:32 | Tisková zpráva

Do tajů péče o historické svazky zavede návštěvníky nová výstava Restaurování pokladů Národní knihovny, kterou si bude možné zdarma prohlédnout v Galerii Klementinum.

Národní knihovna: Výstava Restaurování pokladů ukáže, jak se opravují vzácné rukopisy
Foto: E. Hodíková
Popisek: Barokní sál Národní knihovny České republiky

Jedním z úkolů Národní knihovny ČR je uchovávání knižních svazků pro budoucí generace. S tímto posláním souvisí i to, že je třeba fondům věnovat náležitou péči. Jak vypadá náročná údržba historických knih, bude možné vidět od 18. srpna do 2. října 2022 na výstavě Restaurování pokladů v Galerii Klementinum. 

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí

Návštěvníci si zde prohlédnou nejrůznější nářadí a materiály a bude jim přiblížena široká škála postupů, které restaurátoři při opravách historických knih používají. Také se seznámí se zajímavými profesemi, které o knihy a jejich bezvadný stav pečují. Nejedná se pouze o restaurátory a konzervátory, či knihaře, ale i odborníky z klimatologie, či mikrobiologie. Expozice přinese i poutavé informace o tom, k jakým typům poškození u historických knih dochází, či co se děje se zlomky rukopisů, které se v minulosti použily při výrobě nových knih.

Výstava vznikla na základě institucionální podpory Dlouhodobé koncepce rozvoje výzkumné organizace Národní knihovna České republiky na léta 2019-2023: aktualizace na léta 2021-2023 poskytované Ministerstvem kultury České republiky.
 
Restaurování pokladů Datum konání výstavy: 18. 8. – 2. 10. 2022 Čas: Út – Ne, 10.00 – 18.00 hodin Místo: Národní knihovna ČR, Galerie Klementinum Vstup zdarma

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…