Národní památkový ústav: České památky se chystají na konec hlavní sezony a lákají na Hradozámecký advent

23.10.2019 17:05

Památky ve správě Národního památkového ústavu přilákaly do konce září více než 4,6 milionu návštěvníků. Přestože se hlavní sezona chýlí ke konci, desítky hradů a zámků otevřou své brány ještě v rámci adventního programu.

Národní památkový ústav: České památky se chystají na konec hlavní sezony a lákají na Hradozámecký advent
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Hrady, zámky a další památky ve správě Národního památkového ústavu za sebou mají další úspěšnou sezonu. Od ledna do září je navštívilo více než 4,6 milionu lidí. Nejsilnějším měsícem byl srpen, v němž na památky zamířilo více než 1,2 milionu zájemců. 

„Máme za sebou další úspěšnou sezonu, daří se nám udržovat zájem návštěvníků o naše památky a zároveň zvyšovat vlastní výnosy, díky kterým můžeme památky obnovovat i zlepšovat kvalitu služeb. Daří se nám také regulovat návštěvnost na nejvytíženějších památkách a naopak zviditelňovat ty méně známé, na což se chceme zaměřit i v dalších letech. V nedávno uveřejněné studii společnosti KPMG Česká republika, která zkoumala občanskou zkušenost s veřejnými institucemi, se Národní památkový ústav umístil na prvním místě, což nás velmi potěšilo. Nezáleží nám pouze na vysokých číslech návštěvnosti, ale i na tom, jak jsou lidé s návštěvou našich památek spokojení, “ sdělila generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Nejnavštěvovanějším objektem letošní hlavní sezony je zámek Lednice, který do konce září navštívilo bezmála 350 tisíc lidí. Druhé místo patří zámku Český Krumlov, na který zavítalo téměř 330 tisíc návštěvníků. Trojici nejnavštěvovanějších památek již tradičně doplňuje zámek Hluboká s návštěvností přesahující 250 tisíc lidí. K hranici 200 tisíc návštěvníků se blíží hrad Karlštejn, hranici 100 tisíc návštěvníků rovněž překonaly zámek a zahrady v Kroměříži, zámky Valtice a Konopiště a hrady Trosky a Bouzov.

Pomyslným skokanem roku se stal zámek Švihov, který si oproti loňskému roku polepšil o 11,5 tisíce návštěvníků. Výrazný nárůst zaznamenal také zámek Vranov nad Dyjí, který si přišlo prohlédnout o téměř 9 tisíc lidí více než v roce 2018. Úspěšnou návštěvnickou sezonou se chlubí i zámek Hradec nad Moravicí, který přilákal o 6,5 tisíce zájemců více než v předchozím roce. 

10 nejnavštěvovanějších památek ve správě NPÚ za období leden – září 2019 

Lednice   348 000
Český Krumlov   327 000
Hluboká   255 000
Karlštejn   184 000
Kroměříž 165 000
Valtice   153 000
Konopiště 131 000
Trosky 110 000
Bouzov 100 000   
Buchlovice   94 000

Vysoká návštěvnost pomáhá i výnosům. Za období od začátku roku do konce září činily vlastní výnosy celkem 543 milionů korun, jedná se tak o nárůst 7,69 % oproti stejnému období z roku 2018. Prostředky ze zvýšených výnosů byly použity na opravy památek, restaurování mobiliáře a odstranění škod v parcích a zahradách, způsobených dlouhodobým suchem a škůdci. Část prostředků směřovala rovněž na pokrytí nákladů spojených s růstem cen energií a zkvalitňování služeb pro návštěvníky. 

Novinky uplynulé sezony

V červnu letošního roku NPÚ převzal do své správy zámek Janovice u Rýmařova. Po plánované obnově zde vznikne prohlídková trasa, již letos však mohli zájemci objekt navštívit a prohlédnout si výstavu o jeho nejvýznamnějších majitelích. Se začátkem sezony zahájila pravidelný návštěvnický provoz pražská Invalidovna. I zde NPÚ připravuje rozsáhlou obnovu, už nyní se však podařilo z barokního areálu vytvořit jedno z důležitých pražských center kultury, kreativity a společenského života. Slavnostně zahájeny byly letos hned tři projekty, které jsou realizovány v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Obnovy se tak dočká Selský dvůr U Matoušů v Plzni i zámky Vimperk a Uherčice. Otevřeno bylo i několik nových prohlídkových tras – zámek Stekník nabídl nový okruh, který je rekonstrukcí apartmá posledních majitelů, zámek Jindřichův Hradec otevřel novou stálou expozici věnovanou rodu Černínů, zámek Konopiště si pro návštěvníky připravil speciální večerní trasu o F. F. d’Este. 

Rok Gallasů a Clam-Gallasů vyvrcholí prosincovou výstavou

Dlouhodobý projekt NPÚ s názvem Po stopách šlechtických rodů, který představuje osudy a odkazy významných aristokratických rodin, byl v letošním roce věnován rodu Gallasů a Clam-Gallasů. Jejich rodová sídla – hrad Grabštejn, zámek Lemberk a hrad a zámek Frýdlant – se tak stala stěžejními objekty pro rok 2019. Zde a na dalších zapojených památkách proběhly desítky kulturních akcí, přednášek, výstav a dalších aktivit, jež zájemce seznámily s rodem, který se velkou měrou zasadil o společenský i hospodářský rozvoj nejen na severu Čech. Hrad Grabštejn se stal i ústředním centrem 10. ročníku Hradozámecké noci, který přilákal přes 28 tisíc lidí, a zapojilo se do něho 95 památek po celé zemi. Rok Gallasů a Clam-Gallasů vyvrcholí výstavou Spravedlnost bez bázně: Gallasové a Clam-Gallasové v Čechách, která se bude konat od 12. prosince v Oblastní galerii Liberec a potrvá až do 1. března 2020. 

Památky opět lákají na adventní program

Přestože se hlavní návštěvnická sezona chýlí ke konci, desítky památkových objektů ve správě NPÚ mohou zájemci navštívit do konce roku v rámci adventního programu, který započne již v polovině listopadu. Jako již tradičně jsou připraveny speciální vánoční prohlídky, trhy a jarmarky, hudební koncerty, divadelní představení, tematické výstavy a mnoho dalšího. 

„Hradozámecký advent je již tradiční a velmi oblíbenou akcí, jen minulý rok ho navštívilo přes čtvrt milionu lidí. Návštěva vánočně vyzdobených hradů a zámků je nejen dobrou volbou jak si odpočinout od předvánočního shonu a nasát vánoční atmosféru, ale i jedinečnou možností poznat památky trochu jinak. Připraveny jsou speciální prohlídkové okruhy, které návštěvníky nechají nahlédnout do jindy nepřístupných míst, adventní koncerty i dobové jarmarky,“ dodává generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková. 

Vysoké oblibě se již několik let těší tradiční adventní trhy na zámku Sychrov spojené s ukázkami řemesel, které se letos budou konat 30. listopadu a 1. prosince. Následující víkend se poté uskuteční adventní dny na zámku v Jindřichově Hradci, kde bude v provozu 500 let stará černá kuchyně a chybět nebudou ani tvůrčí dílny pro děti i dospělé. Audienci u krále Přemysla Otakara II. a řemeslný jarmark s bohatým doprovodným programem nabídne Královský advent na Křivoklátě o víkendu 14. a 15. prosince. V pořadí již 12. cyklus adventních koncertů připravil zámek Kunštát, probíhat bude od 1. prosince každou adventní neděli. 

I na Štědrý den mohou návštěvníci zavítat na památky NPÚ. Otevřen bude hrad Bouzov i kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, chybět nebude ani půlnoční mše v zámecké kapli na Bečově. Na první svátek vánoční otevře zámek Lysice a hrad Šternberk, na svatého Štěpána pak hrady Bouzov a Buchlov a kostel v Mostě. Pestrý program je připraven i na Silvestra, vybírat lze z řady otevřených památek jako je vila Stiassni, hrady Bouzov a Šternberk, zámky Velké Losiny, Mníšek pod Brdy, Lysice a Kynžvart nebo hrad a zámek Bečov. 

Kompletní přehled adventního programu je pro zájemce připraven na webu NPÚ. 

Na své si příznivci památek mohou přijít i po skončení Hradozámeckého adventu. Zámky Sychrov, Mníšek pod Brdy a Valeč, Květná zahrada v Kroměříži a hrady Karlštejn a Křivoklát mají otevřeno po celý rok, zámky Lednice a Kynžvart mohou zájemci navštívit až do Vánoc a v následujícím roce hned od února. Zámek Třeboň nabízí od nového roku do zahájení hlavní sezony prohlídky každé úterý. 

Národní památkový ústav patří k nejvýznamnějším paměťovým institucím v České republice a je zároveň největší příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR. Současnými zákony, zejména zákonem památkovým, je mu svěřena řada odborných úkolů týkajících se státní památkové péče. Poskytuje např. odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, metodicky působí na sjednocení přístupů při záchraně a rozvíjení hodnot památkového fondu na území ČR, jehož soupis také vede. Aktivně zasahuje do procesu prohlašování jednotlivých předmětů, objektů a území kulturními památkami a zajišťuje v rámci svých možností jejich dokumentaci. Pro výkon odborné složky památkové péče disponuje sítí 14 územních odborných pracovišť se sídlem v každém kraji. Jako vědecká a výzkumná organizace se Národní památkový ústav podílí na mnoha projektech, plní výzkumné úkoly, poskytuje odborné vzdělávání v oblasti památkové péče a ročně vydává desítky publikací. Vedle toho spravuje více než sto nemovitých památek v majetku státu, z nichž většina je přístupná veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…