Národní pedagogické muzeum: Od školdozorce k inspektorovi. Historie školní inspekce

01.02.2019 11:19

Výstavu Od školdozorce k inspektorovi. Historie školní inspekce otvírá dnes Národní pedagogické muzeum J. A. Komenského. Výstava mapuje historii dozoru nad úrovní školního vzdělávání, plněním školní docházky a nad kvalifikací učitele a kvalitou jeho přípravy na vyučování.

Národní pedagogické muzeum: Od školdozorce k inspektorovi. Historie školní inspekce
Foto: npmk.cz
Popisek: Národní pedagogické muzeum J. A. Komenského

Na výstavě v NPMK bude k vidění mnoho unikátních exponátů: mj. rozvrh hodin, který byl upraven kvůli nedostatku uhlí ve školním roce 1917/18. Další vystavený rozvrh zaznamenal změnu kvůli odvodu učitele na bojiště první světové války. K vidění bude také autentická oprátka, která ukončila život Gustava Wernera, německého školního inspektora, který decimoval české střední školy v době nacistické okupace.

Všeobecný školní řád z roku 1774, který vydala Marie Terezie, kromě povinného školního vzdělávání dětí ve věku od 6 do 12 let zavedl také systematizovaný dozor nad školami a osobu dozorce – inspektora. Byl jím obvykle místní duchovní správce, na ekonomické záležitosti dohlížel světský školní dozorce. Ten kontroloval třeba dostatek dřeva na topení ve škole nebo dostatek učebnic. Také dbal na to, aby učitel měl dostatečnou kvalifikaci a byl pracovitý. Nejdůležitější povinností školního dozoru byl dohled nad docházkou žáků.

Žáci s dobrým prospěchem dostávali tzv. odměny pilnosti. Mohly to být příležitostné tisky podobné dnešním diplomům, knihy nebo v 18. století tzv. „Schulpreiss“ pro nejlepší žáky, což byly pamětní medaile s portrétem panovnice Marie Terezie. Inspektor hodnotil nejenom průběh vyučování, ale také přípravy učitele na výuku, proto učitelé přípravám na vyučování věnovali značnou pozornost. Inspektor kontroloval také rozvrhy hodin a jeho dodržování.

Výstava bude přístupná v otevíracích hodinách muzea:
denně (kromě pondělí) 10:00 – 17:00

Výstava se koná díky spolupráci NPMK a České školní inspekce. V návaznosti na ni vyjde také odborná publikace Od školdozorce k inspektorovi. Historie školní inspekce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…