Národní zemědělské muzeum: Stará garda kuchařů a cukrářů představila menu světové výstavy Expo v Ósace

27.04.2025 11:27 | Tisková zpráva

Ve čtvrtek 24. dubna bylo na tiskové konferenci v Národním zemědělském muzeu (NZM) v Praze představeno speciální menu, které ochutnají návštěvníci českého pavilonu na světové výstavě Expo 2025 v japonské Ósace. Vařit tam v rámci oslav Dne republiky pojedou také členové Staré gardy kuchařů Asociace kuchařů a cukrářů (AKC).

Národní zemědělské muzeum: Stará garda kuchařů a cukrářů představila menu světové výstavy Expo v Ósace
Foto: nzm.cz
Popisek: Národní zemědělské muzeum - logo

„Vařit na Expu v Ósace je pro celou Asociaci kuchařů a cukrářů velká čest. Budeme připravovat jídla ve stylu Czech Specials s moderním švihem,“ říká Tomáš Popp, manažer Asociace kuchařů a cukrářů a Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR a představuje speciální menu: „Jako předkrm se bude podávat pohankový tatarák, křepelčí vajíčko a pohankový popcorn s pažitkovým olejem, jako hlavní chod kachní prso servírované s bylinkovou nádivkou s kaštany a kachními játry a smetanovou kedlubnou, kaštanovým pyré a jako desert klasické lívance se švestkovou omáčkou a švestkou flambovanou slivovicí.“

Menu Ósaka 2025 je inspirované původním československým menu, které se představilo na Expu v Ósace v roce 1970. „Československá restaurace Praha byla na Expu v roce 1970 hodnocena jako nejlepší. I tehdy se podávala kachna, my ji ale letos zabalíme do moderního hávu, vysvětluje Jiří Eichner, zakládající člen Staré gardy AKC, který je žijící legendou gastronomie.

Do Japonska vyráží každý měsíc členové juniorského i seniorského Národního týmu kuchařů a cukrářů. Do Ósaky pojedou také členové Staré gardy kuchařů AKC ČR s podporou Marka Svobody, člena představenstva AKC. Světové výstavy se AKC účastní již podruhé. „Už na výstavě v Dubaji v roce 2021 uvařili skvělé menu členky a členové juniorského Národního týmu,“ dodává Tomáš Popp.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

Zdravé školní jídelny a kvalitní výživa od útlého věku

Jsem jedině pro, ale uvědomujete si, že právě zdravou stranu si čím dál víc lidí nemůže dovolit? Vždyť už teď řada rodičů nemá ani peníze na školní obědy, a jestli by byli kvalitnější, což jsem pro, asi by byli i dražší, a tím pádem na ně nebude mít ještě víc lidí. Nebo máte snad řešení? Jaké?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Národní den železnice už tuto sobotu v Nymburku

10:17 České dráhy: Národní den železnice už tuto sobotu v Nymburku

Nymburk se stane dějištěm letošního ročníku Národního dne železnice, který pořádají už tradičně Česk…