Nejvyšší správní soud rozhodoval o dalších fotovoltaických elektrárnách

28.04.2017 8:35

Nejvyšší správní soud potvrdil rozsudky Krajského soudu v Brně, kterými byla k žalobě nejvyššího státního zástupce zrušena rozhodnutí Energetického regulačního úřadu o udělení licencí k provozování fotovoltaických elektráren společností Zdeněk – Sun s.r.o. a Saša – Sun s.r.o. v Chomutově.

Nejvyšší správní soud rozhodoval o dalších fotovoltaických elektrárnách
Foto: pixabay.com
Popisek: zákony, ilustrační foto

Rozhodnutí o udělení licencí byla vydána Energetickým regulačním úřadem se zpětnými účinky k 31. 12. 2010 v obnovených řízeních v roce 2014. Obnovená řízení byla vedena z úřední povinnosti, protože  žadatelé o licenci předložili v roce 2010 správnímu orgánu zfalšované revizní zprávy,  na jejichž  základě jim byla  u obou elektráren dne 31. 12. 2010 licence udělena. Úřad přesto vydal v obnoveném řízení licence znovu s účinky k 31. 12. 2010.  Ačkoliv byly revizní zprávy zfalšované, bezpečnost elektráren dle Úřadu  dokládaly u každé z elektráren dvě další revizní zprávy. S těmito závěry se však Nejvyšší správní soud, ve shodě s Krajským soudem v Brně, neztotožnil.

Z důkazů vyplynulo, že údaje uvedené v  prvních revizních zprávách neodpovídaly tehdy zjištěnému skutkovému stavu.  V době vyhotovení těchto zpráv nebyly elektrárny osazeny všemi komponenty, které by byly propojeny, ačkoliv zprávy uváděly opak. Tyto skutečnosti v roce 2010 uznávali i žadatelé o licenci, kteří  výslovně konstatovali, že elektrárny nebylo možné dokončit z důvodu mrazivého počasí. Druhé zprávy byly jednoznačně zfalšovány, což bylo prokázáno již v obnoveném licenčním řízení.  Třetí revizní zprávy z velké části vycházely z prvních nepravdivých zpráv,  a proto nemohly osvědčovat bezpečnost elektráren. Navíc existují zcela zásadní pochybnosti, zda tyto třetí revizní zprávy byly skutečně zpracovány před 31. 12. 2010. Bez ohledu na tyto pochybnosti je Energetický regulační úřad neměl k tomuto klíčovému datu k dispozici.

„Není tedy zřejmé, jak  bylo možné na základě těchto zpráv, poprvé předložených až v obnoveném řízení, opětovně udělit licence se zpětnými účinky. Vlastníkům elektráren nesvědčila ani dobrá víra, neboť na to, že  první revizní zprávy nejsou v pořádku, byli upozorněni Energetickým regulačním úřadem již na konci roku 2010 a licence získali jen v důsledku předložení druhých, tedy zfalšovaných  zpráv“, uvedla k rozhodnutí soudkyně zpravodajka v jedné z uvedených věcí Barbara Pořízková.  

Tisková informace k rozhodnutím ze dne 20. dubna 2017 sp.zn. 9 As 145/2016 sp.zn. 9 As 146/2016.

 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…