Nejvyšší správní soud rozhodoval o účasti Kořenů v řízení o povolení hornické činnosti

09.05.2015 19:58

Obvodní báňský úřad v Mostě povolil rozhodnutím ze dne 27. 12. 2010 osobě zúčastněné na řízení - společnosti Vršanská uhelná a.s., provádět hornickou činnost podle dokumentace Plánu otvírky, přípravy a dobývání se vstupem do dobývacího prostoru Slatinice (dále jen „plán“) a schválil tvorbu finančních rezerv na důlní škody na zvláštním vázaném účtu, jakož i tvorbu finančních rezerv na sanaci a rekultivaci všech pozemků dotčených vlivem dobývání v rozsahu plánu.

Nejvyšší správní soud rozhodoval o účasti Kořenů v řízení o povolení hornické činnosti
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Těžba hnědého uhlí

Uvedené rozhodnutí bylo v podstatě potvrzeno rozhodnutím Českého báňského úřadu, když bylo doplněno pouze tak, že organizace (tzn. osoba zúčastněná na řízení) předloží Obvodnímu báňskému úřadu v Mostě do 31. 12. 2028 stanovisko Ministerstva životního prostředí České republiky k posouzení vlivů provedení záměru plánu na životní prostředí po roce 2032 ve smyslu zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí.

Proti rozhodnutí Českého báňského úřadu brojilo žalobou Občanské sdružení Kořeny - za zachování Horního Jiřetína a rozvoj Litvínovska (dále jen „žalobce“). Městský soud v Praze této žalobě vyhověl, když dospěl k závěru, že žalobce byl k podání žaloby aktivně procesně legitimován, a že v předcházejících správních řízeních byla porušena jeho procesní práva.

Osoba zúčastněná na řízení podala proti rozsudku Městského soudu v Praze kasační stížnost.

Nejvyšší správní soud shledal tuto kasační stížnost důvodnou, jelikož má za to, že v dosavadním průběhu řízení zatím nebylo postaveno najisto účastenství žalobce v řízení o povolení hornické činnosti, jež je podle soudního řádu správního současně podmínkou aktivní procesní legitimace k podání žaloby. Městský soud v Praze se proto v další části řízení bude opětovně zabývat otázkou, zda žalobce splnil pro účastenství v řízení o povolení hornické činnosti podmínky stanovené zákonem o posuzování vlivů na životní prostředí.

Informace k rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ze sp.zn. 4 As 23/2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …