Nejvyšší správní soud rozhodoval o účasti Kořenů v řízení o povolení hornické činnosti

09.05.2015 19:58

Obvodní báňský úřad v Mostě povolil rozhodnutím ze dne 27. 12. 2010 osobě zúčastněné na řízení - společnosti Vršanská uhelná a.s., provádět hornickou činnost podle dokumentace Plánu otvírky, přípravy a dobývání se vstupem do dobývacího prostoru Slatinice (dále jen „plán“) a schválil tvorbu finančních rezerv na důlní škody na zvláštním vázaném účtu, jakož i tvorbu finančních rezerv na sanaci a rekultivaci všech pozemků dotčených vlivem dobývání v rozsahu plánu.

Nejvyšší správní soud rozhodoval o účasti Kořenů v řízení o povolení hornické činnosti
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Těžba hnědého uhlí

Uvedené rozhodnutí bylo v podstatě potvrzeno rozhodnutím Českého báňského úřadu, když bylo doplněno pouze tak, že organizace (tzn. osoba zúčastněná na řízení) předloží Obvodnímu báňskému úřadu v Mostě do 31. 12. 2028 stanovisko Ministerstva životního prostředí České republiky k posouzení vlivů provedení záměru plánu na životní prostředí po roce 2032 ve smyslu zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí.

Proti rozhodnutí Českého báňského úřadu brojilo žalobou Občanské sdružení Kořeny - za zachování Horního Jiřetína a rozvoj Litvínovska (dále jen „žalobce“). Městský soud v Praze této žalobě vyhověl, když dospěl k závěru, že žalobce byl k podání žaloby aktivně procesně legitimován, a že v předcházejících správních řízeních byla porušena jeho procesní práva.

Osoba zúčastněná na řízení podala proti rozsudku Městského soudu v Praze kasační stížnost.

Nejvyšší správní soud shledal tuto kasační stížnost důvodnou, jelikož má za to, že v dosavadním průběhu řízení zatím nebylo postaveno najisto účastenství žalobce v řízení o povolení hornické činnosti, jež je podle soudního řádu správního současně podmínkou aktivní procesní legitimace k podání žaloby. Městský soud v Praze se proto v další části řízení bude opětovně zabývat otázkou, zda žalobce splnil pro účastenství v řízení o povolení hornické činnosti podmínky stanovené zákonem o posuzování vlivů na životní prostředí.

Informace k rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ze sp.zn. 4 As 23/2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha obdaruje dlouholeté dárce krve ročním kuponem na MHD zdarma

22:04 MHMP: Praha obdaruje dlouholeté dárce krve ročním kuponem na MHD zdarma

Hlavní město obdaruje dárce krve ročním kuponem na městskou hromadnou dopravu zdarma. Jednat se bude…