Jan Rovenský z Greenpeace: Uhlobaroni drtivě vyhráli. Schválené zvýšení poplatků je kosmetické

17.03.2016 16:20

Reakce Greenpeace na včerejší rozhodnutí vlády o poplatcích z vydobytého nerostu:

Jan Rovenský z Greenpeace: Uhlobaroni drtivě vyhráli. Schválené zvýšení poplatků je kosmetické
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Těžba hnědého uhlí

Vláda včera schválila návrh nařízení, kterým zvýšila tzv. úhradu z vydobytého nerostu u hnědého uhlí ze současných 1,5 % jeho ceny na cca 3 % (v závislosti na jeho výhřevnosti). Na základě čerstvě schválené novely horního zákona, kterou v pátek podepsal prezident (1), přitom nesmí vláda poplatek z těžby v dalších 5 letech zvyšovat (2).
 
Vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský k tomu uvedl: 
"Uhlobaroni dnes drtivě vyhráli. Schválené zvýšení poplatků je kosmetické. Vláda jeho schválením dnes vědomě zabouchla dveře k nápravě současného stavu na dalších 5 let."
 
Hnědé uhlí, stejně jako všechny ostatní tzv. vyhrazené nerosty, patří podle horního zákona státu. Těžaři je od státu získávají za úhradu z vydobytého nerostu, která je tak obdobou tržní ceny. Byznys s hnědým uhlím je v ČR dlouhodobě mimořádně lukrativní - ale stát vědomě přenechává většinu zisku z prodeje svého majetku soukromým těžebním firmám.

Z analýzy hospodaření těžebních firem Pavla Tykače za roky 2009 - 2012 (viz příloha) vyplývá, že vlastníci firmy si za uvedené období přišli na dividendy ve výši 16,2 miliard korun. Stát však za stejné období dostal poplatcích z těžby méně než 0,4 miliardy.
 
Rovenský doplnil:
"Zkuste si představit, že byste měli les, a soused by za Vámi přišel s nabídkou, že Vám ho vykácí a rozdělí se s Vámi o zisk. Dovedete si představit, že byste souhlasili s tím, že dostanete jen 3 procenta z ceny prodaného dřeva? Přesně takto nevýhodné hospodaření se státním uhlím dnes schválili ministři. Jediný rozdíl je v tom, že les naroste po 100 letech znovu. Uhlí nikdy."

(2) vládní návrh zákona s pětiletou lhůtou nepočítal - jde o iniciativu poslance Milana Urbana a hospodářského výboru sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…