Někdejší elitní rozvědčík Miroslav Polreich představuje svou novou knihu Špioni v diplomacii

27.11.2016 12:33

Miroslav Polreich, bývalý rozvědčík zpravodajské služby a reformní komunista, který byl v roce 1969 zbaven funkce a pracoval v disentu, po roce 1989 pak působil jako ředitel bezpečnostního odboru MZV, pokřtí novou knihu Špioni v diplomacii s podtitulem Česká stopa při řešení krizových situací v mezinárodní politice ve středu 30. listopadu.

Někdejší elitní rozvědčík Miroslav Polreich představuje svou novou knihu Špioni v diplomacii
Foto: Hans Štembera
Popisek: JUDr. Miroslav Polreich

Kniha se zabývá podstatou, významem a činností zpravodajských služeb. Unikátně popisuje jejich vzájemný vztah a obsahové priority na řadě operativních případů při řešení mezinárodně politických, zvláště krizových situací. Je ojedinělým svědectvím o významných politických událostech s prognózou jejich dalšího vývoje. Rozkrývá pozadí rozhodujících diplomatických postupů a poskytuje konkrétní rozbor současných politických podmínek USA, Ruska, Číny a jejich zahraničně politických priorit a vzájemné závislosti při jejich řešení.

Miroslav Polreich zná problematiku dokonale. Po absolutoriu Fakulty mezinárodních vztahů UK pracoval totiž v letech 1955-69 ve zpravodajské službě, a to na zastupitelském úřadě ve Washingtonu a misi při OSN. Aktivně se účastnil vyjednávání v případě izraelské šestidenní války v roce 1967 a vietnamské války v letech 1967-68.

Křest knihy a setkání s autorem

Setkání a křest se koná ve středu 30.11.2016 v 17.00 hodin ve Slovenském domě (Soukenická 3, Praha 1-Staré město). Pořádá ho  Slovenský dům v Praze, Asociace nezávislých médií a Salon kritického myšlení.

Diskusi s Miroslavem Polreichem moderují Jan Schneider a Petr Žantovský. Nakladatelství Brana poskytne při příležitosti uvedení knihy přítomným zájemcům zakoupení publikace s mimořádnou slevou.

Kdo je JUDr. Miroslav Polreich

Narozen v roce 1931 v Havlíčkově Brodě. Absolvoval Fakultu mezinárodních vztahů UK (děkanem prof. Jiří Hájek). Pracoval ve zpravodajské službě (1955-69), kam přešli všichni absolventi fakulty, na zastupitelském úřadě ve Washingtonu (1957-61) a misi při OSN (1964-69). Aktivně se účastnil vyjednávání v případě šestidenní války v roce 1967 a vietnamské války v letech 1967-68. V době okupace v roce 1968 byl aktivní v Radě bezpečnosti OSN.

Po návratu do Československa byl dva roky bez zaměstnání, poté mimo obor. V samizdatu publikoval „životopis Brzezinského" z hlediska jeho filozofického vztahu ke komunismu a dále studii o americko-čínských vztazích.

Po roce 1989 se vrátil na MZV, kde byl ředitelem bezpečnostního odboru a zajišťoval likvidaci zpravodajských a kontrarozvědných pracovníků v zahraničí a jejich odchod z ministerstva. V letech 1991-92 vedl čs. delegaci jako československý velvyslanec pro kontrolu odzbrojení při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ve Vídni. V roce 1992 člen mise OBSE v Kosovu. Byl požádán kosovským představitelem Ibrahimem Rugovou a Srby o tajná zprostředkování dohody k předejití konfliktu. Jednání nebylo úspěšné pro negativní postoj prezidenta Havla, stejně jako další snahy o jednání v letech 1995 - 98.

Po odchodu Jiřího Dienstbiera odešel rovněž z MZV a věnoval se přednáškové činnosti (většinou v USA) m.j. i na National Defence University ve Washingtonu. Dnes působí jako nezávislý zahraničně politický analytik, přednáší na vysoké škole. Publikuje rozbory s bezpečnostní problematikou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…