Nemocnice Pardubického kraje: Ze studentů se na hodinu stali starci

28.05.2018 11:39

Ztrácíte někdy trpělivost při čekání na seniora, který přechází pomalým krokem silnici, zabere mu dlouhé desítky vteřin, než vystoupí z autobusu nebo vás zdržuje u pokladny v supermarketu? Jen těžko si lze představit, jaké má člověk v sedmdesáti, osmdesáti letech pohybové schopnosti a kolik úsilí musí vynaložit, aby zvládl běžné činnosti.

Nemocnice Pardubického kraje: Ze studentů se na hodinu stali starci
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubická nemocnice

Proto jsme nechali studenty svitavské střední zdravotnické školy, aby si prostřednictvím speciálního „oblečku stáří“ vyzkoušeli, jaké to je být seniorem, a lépe porozuměli potřebám pacientů, o které budou později v nemocnicích pečovat.

„Připravili jsme školení s využitím zážitkové metody, která podporuje rozvoj osobních dispozic studentů i zdravotníků z přímé zkušenosti, což posiluje jejich schopnost empatie k pacientům. V rámci programu Přátelská nemocnice jsme zorganizovali několik vzdělávacích akcí, které jsou vždy ušity na míru dané cílové skupině,“ uvedla Markéta Nemšovská, vedoucí oddělení řízení kvality Nemocnice Pardubického kraje a zároveň manažerka programu Přátelská nemocnice. Právě cílem programu Přátelská nemocnice, pod který spadají aktivity směřující ke zlepšení firemní kultury, vzájemné slušnosti a vnitřního prostředí nemocnic pro pacienty i zdravotníky, je podpora vzájemného pochopení mezi pečujícím personálem a pacienty ve všech krajských nemocnicích.

Vzhledem k demografickému vývoji obyvatelstva je nutné seznamovat mladé lidi se stářím a tím, co s sebou přináší. Ani studenti zdravotnických oborů, kteří přicházejí do nemocnic na praxi, často nemají o péči o seniora reálné představy. Roli školitelky studentů SZŠ Svitavy se tak ujala Marcela Marková, zdravotní sestra se specializovanou způsobilostí v oboru geriatrie a gerontologie, která pracuje v léčebně dlouhodobě nemocných ve Svitavské nemocnici. Školením, které zahrnovalo krátkou teoretickou přednášku a praktickou část s nácvikem různých běžných činností ve speciálním oblečku omezujícím pohyb a orientaci, postupně prošly během dubna a května třídy 2. a 3. ročníků zdravotnických asistentů, masérů a večerních studentů. „Je to takřka jediný způsob, jak si mladý člověk může na vlastní kůži vyzkoušet roli seniora a náročnost běžných denních aktivit pro člověka s omezenou pohyblivostí a sílou,“ vysvětlila Marcela Marková.

Studenti si v „oblečku stáří“ měli možnost vyzkoušet například oblékání, krmení, podpis informovaného souhlasu, otáčení se na lůžku, posazení se s pomocí žebříku, zvedání spadlého předmětu ze země a další běžné činnosti, se kterými se pacienti v nemocnicích musejí každý den vypořádat. Obleček zahrnuje páteřní díl a speciální ortézy na klouby, které omezují rozsah pohybu, závaží na nohou a rukou simuluje snížení svalové síly. Ucpávky uší a speciální brýle na očích zase zajišťují zhoršení smyslů. V této formě bylo školení studentů v rámci programu Přátelská nemocnice uspořádáno poprvé, iniciativa k jeho realizaci vzešla přímo od ředitele školy Radima Dřímala. Marcela Marková přibližuje přínos svého setkání se studenty: „Děti představu o tom, co obnáší stáří, opravdu nemají. V dnešní době už nebydlí s prarodiči v jednom domě, jako tomu bývalo dříve, a nevidí každý den, s čím se potýkají. Proto si to vyzkoušely v našem oblečku, díky kterému vidí, že nevidí, slyší, že neslyší, a jejich pohyb není takový, jako jsou zvyklí. Nelze v něm úplně narovnat záda, skrčit a narovnat nohy, horší je i drobná motorika, protože součástí jsou speciální rukavičky na rukou a omezovače pohybu prstů. Vzít si tabletu, napít se z hrníčku, chytnout lžičku nebo sníst jogurt je pro ně hrozný problém, někteří to ani úplně nedokážou. To vše pomůže dětem k větší empatii a vcítění se do potřeb pacientů.“

Díky této zkušenosti budou studenti Střední zdravotnické školy Svitavy, kteří budou pracovat v nemocnici, a to ať už v rámci své odborné praxe, nebo jako její zaměstnanci, vědět, že na pacienta ve vyšším věku nemohou spěchat, a přestože vynakládá veškeré své úsilí, trvá někdy delší dobu, než se otočí, posadí nebo obleče. „Je potřeba pacientům při těchto činnostech i pomáhat, důležité je pochopit, že pacient není neochotný spolupracovat, ale zkrátka je daný úkon nad jeho možnosti. Děti byly někdy i dost překvapené, jak musí být život ve stáří náročný a byly i úžasné v tom, s jakým zájmem si mezi sebou pomáhaly,“ uvedla školitelka Marcela Marková a dodala, že důležitou roli při přípravě budoucích zdravotníků hraje škola a vyučující, kteří dokážou žáky nejen připravit na budoucí povolání, ale také je nadchnout: „Ráda bych zvláště poděkovala paní učitelce Belejčákové za vstřícnost a výbornou spolupráci během školení, díky kterému měly děti jedinečnou možnost si vyzkoušet, jaké je to být starý“.

A co nejvíce zaujalo samotné studenty? „Překvapilo mě, že stát se na chvíli starým člověkem není vůbec lehké. Je to zajímavé a určitě bych to doporučila všem mladým lidem,“ uvedla jedna ze studentek a její spolužačka hned doplnila: „Budeme mít větší trpělivost, protože jsme viděli, jak obtížné to může být.“

Projekt Zážitkové vzdělávání zdravotníků aneb škola hrou
Školení pro zdravotníky i studenty vzniklo v rámci projektu Rozvoj lidských zdrojů Svitavské nemocnice formou odborného vzdělávání nelékařského personálu spolufinancovaného EU z Evropského sociální fondu a ze státního rozpočtu ČR. V roce 2013 byly do Svitavské nemocnice pořízeny dva oblečky stáří a bylo proškoleno 60 zaměstnanců nemocnice v rámci čtyřhodinového školení. Každý z nich měl možnost si pohyb v oblečku vyzkoušet a lépe tak pochopit potřeby starších pacientů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…