Nemocnice Trutnov: Porodnice zřizuje Centrum porodní asistence. Možnost rodit co nejpřirozeněji

08.08.2023 10:01

Maximální vstřícnost k přání rodičky – to je hlavní motivace pro zavedení další novinky v trutnovské porodnici. Centrum porodní asistence (CPA) umožní budoucím maminkám rodit bez lékaře, přitom za odborného doprovodu porodní asistentky a s jistotou, že lékař i moderní přístrojové vybavení je na dosah. Porodnice tak chce budoucím maminkám nabídnout co možná nejpřirozenější porod, vyjádřit respekt k intimnosti této jedinečné události, a přitom zaručit bezpečí ženy i miminka. CPA tak nespočívá v budování nových prostor, je to nová koncepce péče o rodící ženu. Centrum porodní asistence v trutnovské porodnici vznikne 1. září 2023.

Nemocnice Trutnov: Porodnice zřizuje Centrum porodní asistence. Možnost rodit co nejpřirozeněji
Foto: Nemocnice Trutnov
Popisek: Nemocnice Trutnov

„Zřízením Centra porodní asistence dáváme formální rámec praxi, která v naší porodnici již částečně funguje. Pokud se žena rozhodne rodit bez asistence lékaře, zodpovědnost za celý porod přebírá porodní asistentka, která má ovšem v každém okamžiku možnost lékaře přivolat,“ vysvětluje primář oddělení MUDr. Jan Kestřánek.

Podmínkou pro využití služby Centra porodní asistence je nerizikový průběh porodu. Stav rodičky po jejím příchodu do porodnice posoudí lékař při vyšetření u příjmu. Pokud je stav rodící ženy i miminka bez komplikací, může se žena rozhodnout, zda si přeje porod s asistencí lékaře, nebo pouze s porodní asistentkou. V takovém případě lékař nadále do porodu nezasahuje, nevyšetřuje ženu v průběhu porodu a žena může nerušeně rodit pouze s porodní asistentkou a případně se svým doprovodem. Pokud se například během porodu vyskytne potřeba podání léků, naordinuje je lékař a porod nadále vede porodní asistentka. Stejně tak je lékař v průběhu celého porodu připraven poskytnout pomoc, pokud by se vyskytly komplikace.

„Celý porod je v režii rodičky. Lékař nebo porodní asistentka ji mohou cokoliv doporučit, ale je to ona, kdo rozhoduje o dalším postupu. Přínos CPA vidím v tom, že maminka tráví s porodní asistentkou více času, a tím jsou v bližším kontaktu. To přispívá ke klidu maminky a příznivě ovlivňuje celý porod. Pokud si však ženy přejí, mohou mít u porodu lékaře a stejně tak mohou rodit v různých polohách, nebo využít další možnosti, které naše porodnice nabízí,“ říká vrchní sestra trutnovského gynekologicko – porodnického oddělení Mgr. Lenka Mikešová.

„Porodů vedených převážně porodní asistentkou v poslední době na přání maminek přibývá. I proto se snažíme neustále profesně posouvat, navštěvujeme kurzy, vzděláváme se ve fyzioterapii v porodnictví a rozšiřujeme si znalosti, přestože máme za sebou již letitou praxi,“ dodává porodní asistentka Bc. Pavlína Buryáncová.

Přirozený a nerušený porod v úzkém kontaktu s porodní asistentkou na jednom z porodních pokojů v nemocnici může být volbou například pro ženy, které láká porod v domácím prostředí, ale chtějí mít jistotu rychlé dostupnosti odborné zdravotní pomoci, pro případ, že nastanou komplikace. Institut Centra porodní asistence vhodným a bezpečným způsobem kloubí přání žen na respektování intimity při porodu a zachování bezpečnosti pro matku i dítě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…