Nová Gallery Spectrum nabízí i konspirační byt Che Guevary

15.12.2015 12:28

Tajný byt světově proslulého revolucionáře Che Guevary, ale také například vzácné historické voskové figuríny lídrů hlavních válčících zemí ve II. světové válce nabízí od dnešního dne návštěvníkům nová Gallery Spectrum ve Štěpánské ulici 59 v Praze pouhých 70 metrů od Václavského náměstí. Jejím patronem je populární český herec Jiří Krampol. A má to své důvody.

Nová Gallery Spectrum nabízí i konspirační byt Che Guevary
Foto: Galerie Spectrum
Popisek: Che Guevarův konspirační byt.

Součástí pestré expozice galerie je totiž i na 1 200 originálních filmových plakátů z celého světa od roku 1936 do roku 1961. Jedná se o výběr z více než dvaceti tisíc plakátů ze sbírky jednoho českého sběratele. „Staré filmové plakáty, to je moje dětství. Právě ony mne přilákaly na krásné filmy do kin na pražském Žižkově a vlastně i předurčily moji budoucí profesi,“ zavzpomínal Jiří Krampol.

Filmové plakáty dokumentují například i takzvanou zlatou éru Hollywoodu, která začala na konci němé éry amerického filmu ve 20. letech a pokračovala až do pozdních 60. let minulého století. V plném lesku se na plakátech tak představují mimo jiné Kirk Douglas, John Wayne, Frank Sinatra, Fred Astair, Henry Fonda, Sofia Loren, Jean Gabin, Alain Delon, Brigitte Bardot a jiní. „Každý z plakátů si u nás může nechat návštěvník naskenovat a odnést jako upomínkový předmět,“ upozornila Tereza Smejkalová, ředitelka galerie. Sbírka plakátů pak vhodně doplňují ručně dělané voskové figuríny herců jako např. Laurel a Hardy, Charlie Chaplin, Sean Connery, John Travolta a další.

Čtvrtou samostatnou expozicí v Gallery Spectrum je pak v České republice unikátní soubor padesáti historických výherních a hracích automatů a rulety zakoupených jako kompletní sbírka ve Velké Británii. Na některých z nich si mohou návštěvníci i zahrát. „Tuto část galerie budeme ale koncipovat výrazně edukativně, neboť v ní chceme upozornit na neblahé důsledky gamblerství,“ upozornila Tereza Smejkalová. A naznačila tím jeden z hlavních cílů, které otevřením galerie sleduje. „Chceme, aby si lidé odtud odnesli nejen zajímavý zážitek z poznání unikátních exponátů, ale i poučení a inspiraci,“ dodala.

Jedinečnou sbírku ručně dělaných voskových figurín lídrů Spojenců i jejich nepřátel z II. světové války (F.Roosevelt, W.Churchill, J.Stalin, De Gaulle, A.Hitler, B.Mussolini a další) na webu galerie doplňují edukativní texty o historii II. světové války pro školy všech stupňů.

Část prostoru bude trvale vyhrazena pro různé tematické a žánrové výstavy zejména tuzemských mladých umělců a studentů uměleckých škol.

Galerie je otevřena denně od 9:00 do 19:00.

Další informace ke Gallery Spectrum naleznete na www.galleryspectrum.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …