Obnova památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností 2018

11.12.2017 16:05

Ministerstvo kultury, odbor památkové péče vyhlašuje pro rok 2018 program „Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností“. Magistrát města Jablonec nad Nisou proto vyzývá vlastníky kulturních památek, aby své žádosti o finanční příspěvek z tohoto programu zaslali na oddělení životního prostředí a státní památkové péče nejpozději do 28. února 2018.

Obnova památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností 2018
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Cílem programu je podpora obnovy a zachování nemovitých kulturních památek mimo městskou památkovou zónu Jablonec nad Nisou. Pro nemovité kulturní památky v městské památkové zóně je možné využít dotační titul Ministerstva kultury - Program regenerace MPZ a na obnovu objektů, které se nacházejí v městské památkové zóně, ale nejsou nemovitou kulturní památkou, Program obnovy městské památkové zóny Jablonec nad Nisou.

Finanční prostředky v Programu jsou určeny na zachování a obnovu nemovitých kulturních památek na území Jablonecka mimo památkové rezervace a zóny, které nejsou národními kulturními památkami a nejsou ve vlastnictví státu, popř. na obnovu movité kulturní památky pevně spojené se stavbou (jako jsou např. oltáře nebo varhany v kostelech), pokud je tato stavba kulturní památkou.

O příspěvek může žádat vlastník kulturní památky. Jeho spoluúčast činí min. 20 % z celkových nákladů na opravy. Příspěvek v Programu nelze poskytnout, pokud byl na stejnou kulturní památku ve stejném roce poskytnut jiný příspěvek z ostatních programů MK ČR v oblasti památkové péče. Toto neplatí pouze v případě, kdy kulturní památku s jedním rejstříkovým číslem ÚSKP vlastní více vlastníků. O případných výjimkách rozhoduje ministerstvo. Do Programu nelze zařadit akci obnovy kulturní památky, jejíž špatný technický stav byl způsoben úmyslným zanedbáním pravidelné údržby. Posouzení špatného technického stavu a míry zavinění majitelem je věcí komise zřízené obcí s rozšířenou působností (Jablonec nad Nisou) pro rozdělení financí.

Finanční prostředky z Programu také nelze použít např. na modernizaci objektů, zateplení, úpravy veřejných prostranství, pořízení stavebně-historického a restaurátorského průzkumu, projektové dokumentace atd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…