Ochránkyně pomohla babičce, aby mohla vídat vnučku

17.02.2016 18:26

Babička z Brna chtěla vídat svou malou vnučku, ale bývalá snacha tomu bránila. Když nepomohli sociální pracovníci, obrátila se o radu na ombudsmanku. Díky tomu se situace mění k lepšímu a babička se s vnučkou bude vídat.

Ochránkyně pomohla babičce, aby mohla vídat vnučku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ochránkyně lidských práv Anna Šabatová na setkání s občany ve Valašském Meziříčí

Rodiče desetileté dívky se rozvedli a ona žije s matkou ve vzdáleném městě. Matka jí bránila vídat se s otcem, natož aby mohla navštěvovat babičku v Brně. Ta jí chtěla alespoň jednou za čas vidět, proto se nevzdala a obrátila se na orgán sociálně-právní ochrany dětí. Ten se podle ní původně nesnažil najít smírné řešení a dohodu mezi rodiči, natož aby řešil návštěvy vnučky u babičky. Odkázal ji pouze na soud.

Babička se proto obrátila na veřejnou ochránkyni práv a namítala, že dítě přece má právo vídat se i s prarodiči a že matka nemůže dítě odtahovat od zbytku rodiny.

Ochránkyně věc prověřila a vytkla úřadu, že se nedostatečně snažil dosáhnout v zájmu dítěte o dohodu mezi rodiči, ani o dohodu ohledně styku dívky s babičkou. Soudní rozhodnutí by mělo přijít až tehdy, pokud by se vztahy nepodařilo zlepšit mimosoudně, pokud by matka i nadále odmítala kontakt vnučky s babičkou.

Po šetření ochránkyně se věci daly do pohybu a úřad slíbil nápravu. Smírné řešení se nakonec našlo a babička se těší, že k ní vnučka o prázdninách zase na týden přijede.

Ochránkyně také poradila babičce, v jakém případě se může její syn, jako otec dívky, nebo i ona sama obrátit na soud. Pokud by se totiž nepodařilo dosáhnout dohody rodičů, pak jen soud může určit, kdy má dítě trávit čas s rodičem, s nímž trvale nežije, nebo kdy má trávit čas s prarodiči.

„Sama mám několik vnoučat a nedokážu si představit, že bych se s nimi vůbec nemohla vídat,“ říká ombudsmanka Anna Šabatová. „Bohužel takové případy nejsou výjimečné. Obvykle se mluví o rodičích, kteří si brání ve styku s dítětem, ale zapomíná se, že tím trpí i vztah dětí a prarodičů,“ dodává.

Více o úpravě styku rodičů či prarodičů s dítětem najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …