Olomoucký region si připomene události na konci války

28.04.2017 18:36

V sobotu 29. dubna si lidé připomenou tragédie, které se odehrály v závěru 2. světové války v Zákřově a Javoříčku na Olomoucku. V době, kdy už o porážce nacismu nebylo pochyb, tam nesmyslně přišly o život desítky nevinných obyvatel.

Olomoucký region si připomene události na konci války
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

V Javoříčku začne pietní akt v sobotu v 10 hodin u tamního památníku, který vyrostl nad hrobem osmatřiceti obětí nacistického vraždění. Obec byla v květnu 1945 přepadena oddílem SS, muži povražděni a stavení vypálena. Popelem tehdy lehlo 32 usedlostí. Jako jedna z mála budov zůstala stát tamní škola, v níž je v současné době umístěna expozice, která tehdejší události připomíná. Účastníci setkání určeného pro veřejnost si budou moci školu prohlédnout, případně využít také zvýhodněného vstupu do nedalekých Javoříčských jeskyní. Ty se při příležitosti konání akce otevřou pro děti zdarma a pro ostatní návštěvníky za snížené vstupné.

V Zákřově se pietní vzpomínka uskuteční v sobotu ve 14 hodin u tamního památníku. Ten připomíná smrt mužů, které německé jednotky odvlekly z obklíčené obce do Velkého Újezda. Muži byli mučeni a následně devatenáct z nich upáleno v nedaleké osadě Kyjanice. Byl mezi nimi i Ota Wolf, člen židovské rodiny, která se celou dobu ukrývala v lesích v okolí Tršic. Po válce byl vydán jeho deník, díky němuž je Wolf označován za českou Annu Frankovou.

Pietní vzpomínky pořádají obce Luká a Tršice společně s Iniciativou pro podporu vypálených obcí.

contentfirst.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…