Ombudsman: Zranění a pozůstalí obětí tragické střelby v Praze mohou požádat o peněžitou pomoc

27.12.2023 11:42 | Tisková zpráva

Lidé bezprostředně zasažení útokem střelce na pražské filozofické fakultě mohou stejně jako všechny oběti trestných činů požádat o peněžitou pomoc od státu. Hladké vyřizování žádostí o ni je jedním z dlouhodobých témat, která veřejný ochránce práv i jeho zástupce řeší s Ministerstvem spravedlnosti. Na doporučení ombudsmana například ministerstvo vyčlenilo na odboru odškodňování několik referentů, kteří se věnují pouze žádostem o peněžitou pomoc a nemusí plnit jiné úkoly. Díky tomu se vyřizování žádostí podařilo urychlit.

Ombudsman: Zranění a pozůstalí obětí tragické střelby v Praze mohou požádat o peněžitou pomoc
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Příspěvek od státu má obětem trestných činů pomoci zvládnout těžké období po tragické události. Peníze mohou využít na léčbu fyzických i duševních následků, a může kompenzovat výpadek příjmů v době, kdy nezvládnou naplno pracovat. „Právě proto musí oběti peněžitou pomoc dostat rychle, když ji bezprostředně po činu nejvíce potřebují. Proto vítáme i včerejší vyjádření pana premiéra, že ministerstvo v tomto ohledu nyní udělá maximum.“ shodují se ombudsman i jeho zástupce.

Spolu s Bílým kruhem bezpečí připravili právníci Kanceláře ombudsmana jednodušší formuláře žádostí o peněžitou pomoc. První je určený přímo pro oběti trestných činů, druhý pro pozůstalé. I s podporou organizací pomáhajících obětem mohou žádat mohou buď o paušální částky nebo o proplacení již uhrazených nákladů léčení a náhradu ušlého zisku.

Tabulka přehledně shrnuje maximální možné částky pomoci, která by se mohla týkat pozůstalých a obětí střelby v Praze. „Lidé mohou o peněžitou pomoc požádat do dvou let od zjištění újmy a nejpozději do pěti let od spáchání trestného činu. Obětí trestného přitom mohou být i ti, kteří sice nebyli fyzicky zranění, ale utrpěli vážnější psychickou újmu, pokud znesnadnila jim obvyklý způsob života po dobu minimálně tří týdnů a vyžadovala lékařské ošetření,“ vysvětluje právník Martin Hurych, který se v Kanceláři ombudsmana na oblast odškodňování obětí specializuje.

pene_z_ita_pomoc_tabulka.png

Ministerstvo spravedlnosti by mělo o žádostech o peněžitou pomoc rozhodnout nejpozději do tří měsíců. Zástupce veřejného ochránce práv nyní plánuje s Ministerstvem spravedlnosti jednat o svých doporučeních týkajících systémových otázek v oblasti peněžité pomoci. Aktuální je například diskuze o valorizaci peněžité pomoci. Částky zůstávají už deset let stejné, ovšem za tu dobu se jejich reálná hodnota snížila víc než o třetinu. Samostatným tématem je také využívání prostředků z odklonů v trestním řízení. Ty jsou výslovně určené na peněžitou pomoc obětem trestné činnosti, z větší části ale končí ve státním rozpočtu, a nikoli u poškozených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…