Ostravská odpadová společnost sveze jednou bioodpad zdarma

20.03.2015 10:03

Odpadová společnost OZO Ostrava již několik let nabízí občanům i firmám pravidelný svoz zeleně jako placenou službu. Letos věnuje svým zákazníkům jeden svoz zdarma navíc a začne se svozem už koncem března. Loni OZO takto obsluhovalo už 3427 nádob na zeleň v celé svozové oblasti. Veškerou svezenou zeleň pak OZO Ostrava zpracovává a vyrábí z ní kvalitní kompost a zeminový substrát. Ty si mohou zájemci zakoupit za velmi příznivé ceny v areálu kompostárny v Ostravě-Hrušově a ve vybraných sběrných dvorech. V případě zájmu zajišťuje OZO Ostrava také jejich přepravu na místo určení zájemce.

Ostravská odpadová společnost sveze jednou bioodpad zdarma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Popelářský vůz

Svoz biologicky rozložitelného odpadu ze zeleně poskytuje odpadová společnost OZO Ostrava nad rámec obecních systémů všem zájemcům z řad občanů i firem ve své svozové oblasti už pátým rokem, a to jako placenou službu. Služba je určena zejména majitelům zahrad, kteří chtějí mít kolem domu krásně udržovaný trávník, ale nechtějí mít na zahradě kompostér nebo po každém sekání odvážet trávu do sběrného dvora. „Služba spočívá v přistavení speciální hnědé nádoby na zeleň o objemu 120, 240, 770 či 1100 litrů. Popelnice na zeleň mají perforované stěny a dvojité dno, aby se k uloženému rostlinnému odpadu dostal vzduch a obsah popelnic nezahníval. Jsou vyváženy v pravidelném čtrnáctidenním cyklu, a to v období od začátku dubna do konce listopadu,“ vysvětluje tisková mluvčí OZO Ostrava Vladimíra Karasová s tím, že letos připravila odpadová společnost pro své zákazníky překvapení v podobě jednoho svozu navíc a úplně zadarmo. Díky příznivému předjarnímu počasí přitom začne OZO Ostrava se svozem o 14 dní dříve, a to už v pondělí 23. března. „Harmonogram svozu se od loňska změnil jen minimálně – zákazníci, kteří měli svoz v lichou sobotu, ho mají přesunut na lichý čtvrtek. Ostatním zákazníkům zůstává stejný svozový den v sudém či lichém týdnu jako v loňské sezoně,“ říká Karasová.

„Do hnědých popelnic a kontejnerů mohou občané odkládat trávu a další biologicky rozložitelný odpad z jejich zahrady, jako je spadané listí, spadané ovoce, natě a slupky ze zeleniny a ovoce. Ale pozor, rozhodně do nich nepatří zbytky tepelně upravovaných pokrmů, které obsahují tuky, ani biologicky rozložitelný odpad živočišného původu, které by znemožnily další zpracování a využití svezeného zeleného odpadu!“ upozorňuje jednatel odpadové společnosti Karel Belda s tím, že na konci loňského roku OZO ve své svozové oblasti obsluhovalo už  3427 nádob na zeleň.
Svezenou zeleň zpracovává odpadová společnost na své kompostárně v Ostravě-Hrušově a vyrábí z ní kvalitní kompost a zeminový substrát. Ty prodává velkým i drobným odběratelům za velice výhodné ceny přímo na kompostárně a je schopna zajistit zájemcům i přepravu na místo určení. Během letní sezony (od dubna do října) je kompost a substrát v malém množství k dispozici i ve vybraných sběrných dvorech v Ostravě. I tam jsou letos oba výrobky připraveny už nyní – dva týdny před sezonou. Nejvíce vyrobeného kompostu a substrátu však odpadová společnost využije pro vlastní potřebu, a to k rekultivaci skládky komunálního odpadu. Občané Ostravy, kteří si svoz zeleně u odpadové společnosti OZO Ostrava neobjednali, ale mají bioodpad, kterého by se potřebovali zbavit, jej mohou bezplatně odevzdávat ve všech 12 ostravských sběrných dvorech, a navíc i přímo na kompostárně v Ostravě-Hrušově. Městským obvodům, na jejichž území není sběrný dvůr, navíc OZO přistavuje v průběhu vegetační sezony velkoobjemové kontejnery na zeleň podle jejich požadavků.

Podrobnější informace o nabízených službách jsou k dispozici na webových stránkách www.ozoostrava.cz nebo na bezplatné infolince 800 020 020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…