Pardubický kraj: Domov pod hradem Žampach otevře dva nové domky v Letohradě

19.07.2019 7:34

Dvanáct obyvatel z Domova pod hradem Žampach se během září přestěhuje do nového bydlení v lokalitě Nad Bažantnicí v Letohradě. Stavbu dvou domků v ulici U Biatlonu a U Obory realizoval Pardubický kraj v rámci projektu Transformace pobytových sociálních služeb s dotací z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Pardubický kraj: Domov pod hradem Žampach otevře dva nové domky v Letohradě
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Poté, co jsme otvírali před pár lety domky ve Slatiňanech, postupně budujeme komunitní bydlení pro klienty sociálních služeb i v dalších místech kraje. Někde si také pronajímáme byty,“ říká radní Pavel Šotola a pokračuje: „Naším cílem je, aby lidé se zdravotním postižením mohli žít v prostředí, které jim poskytne soukromí a pocit domova. A ze zkušeností už víme, že tím zásadně roste jejich kvalita života, obnovují své rodinné vazby a často to provází i zlepšení jejich zdravotního stavu,“ dodává Pavel Šotola.

Pro zdravotně postižené obyvatele jsou ve dvou dvojdomcích připraveny celkem čtyři samostatné domácnosti a také zázemí pro pracovníky, kteří jim zde budou zajišťovat nezbytnou pomoc a podporu v bydlení a denních aktivitách. Pro dvanáct vybraných klientů ze Žampachu představuje stěhování do domků v Letohradě velkou životní změnu, na kterou se dlouhodobě připravovali.

„Většina našich nových obyvatel Letohradu již má anebo bude mít své pravidelné pracovní uplatnění. To považujeme za nezbytnou součást jejich denních aktivit, které našim klientům zprostředkováváme nebo přímo zajišťujeme. Do Letohradu za tímto účelem přesouváme ze Žampachu také vedení služby chráněné bydlení, včetně zázemí pro sociální pracovníky. Moc nás těší a děkujeme Letohradu za to, jakým způsobem naše klienty přijímá,“ dodává k této informaci Luděk Grätz, ředitel Domova pod hradem Žampach.

Veřejnost bude mít příležitost se do nových domků podívat ve středu 11. září od 16 do 20 hodin, Součástí programu bude také prezentace sociálních služeb, seznámení s pracovníky a případně s klienty.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…