Plzeňský kraj: Na urgentní příjem Domažlické nemocnice nově vozí pacienty i záchranka

15.01.2024 7:05 | Tisková zpráva

Domažlická nemocnice zprovoznila v tomto týdnu nový urgentní příjem – triážní centrum, který nahradí původní provizorní prostory. Přístavba a vybavení modernizovaného urgentu vyšly na pět milionů korun. Novinkou je diskrétní zóna pro první kontakt se zdravotníkem a intenzivní lůžka pro rychlý příjem pacientů ve vážných stavech. Nový urgent bude přijímat více pacientů než dosud. Mimo jiné i osoby přivezené záchrankou a dětské pacienty. Urgentní příjem je i nadále k dispozici non stop včetně nočních hodin a víkendů. Ve zkušebním režimu se začne využívat v nejbližších dnech.

Plzeňský kraj: Na urgentní příjem Domažlické nemocnice nově vozí pacienty i záchranka
Foto: plzensky-kraj.cz
Popisek: Plzeňský kraj - logo

Smyslem urgentních příjmů nebo také triážních center je optimalizace ošetření nebo příjmu pacientů. „To znamená třeba, aby byli upřednostněni pacienti ve vážných stavech před méně závažnými, i když přišli před nimi. Nebo aby pacienti třeba mylně nečekali u chirurgické ambulance, když mají potíže interního charakteru. Urgent jim zaručí co nejrychlejší kontakt se zdravotníkem, triáž dle odbornosti a rychlost ošetření dle závažnosti. Toto celé pak zkrátí i průměrnou čekací dobu. Kvůli tomu jsme zprovoznili urgentní příjem už před rokem, i když jsme věděli, že jde o provizorní řešení. V závěru loňského roku jsme ho pak stavebně rozšířili do stávající podoby,“ popisuje ředitel Domažlické nemocnice Petr Hubáček.

 

„Každý urgentní příjem v nemocnicích v rámci Plzeňského kraje může zrychlit dostupnost poskytované kvalitní zdravotní péče našim občanům. Tato nemocniční pracoviště s nepřetržitým provozem jsou tak velkým přínosem zvláště pro naši zdravotnickou záchrannou službu,“ říká náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Pavel Hais a dodává: „Vzájemná rychlá spolupráce těchto poskytovatelů zdravotní péče eliminuje časové prodlevy, které mohou vznikat při předávání pacientů do zdravotnického zařízení. Na pracoviště urgentního příjmu se mohou pacienti s náhle vzniklým závažným poškozením zdraví obrátit i přímo, přednostně by však mělo sloužit pro příjem pacientů přivezených právě zdravotnickou záchrannou službou.“

V Domažlické nemocnici se první řadě na pracovišti urgentního příjmu zvětšil prostor příjmové ordinace. „V jejím zázemí jsou totiž nově dvě plus jedno náhradní lůžko intenzivní péče, kam budeme přijímat pacienty ve vážných stavech, například od zdravotnické záchranné služby. Tyto pacienty si okamžitě převezme do péče přivolaný lékař a po vstupních vyšetřeních rozhodne, na jaké oddělení v nemocnici budou přeloženi, jestli třeba na ARO, internu nebo expektační lůžka, kde budou dále na pozorování, popřípadě, zda po ošetření nebudou odesláni do domácí péče,“ popisuje ředitel s tím, že už na lůžkách v triážním centru lze podat potřebnou infuzi, ale jsou zde třeba i přímo resuscitační nebo diagnostické přístroje.

Standardním vybavením je zázemí pro personál včetně osobní místnosti a toalety, přípravna léků a nově také diskrétní zóna. „Na předchozím pracovišti směřovalo okénko, kde sestra zjišťovala úvodní informace a anamnézu, do vestibulu. Chyběl pocit soukromí, a pokud pacienti mluvili hodně nahlas, mohli ho lidé ve vestibulu slyšet. Nově bude už pacient vcházet napřed do příjmové místnosti, kde bude se zdravotníkem hovořit za zavřenými dveřmi sám, nanejvýše se svým doprovodem,“ doplňuje Petr Hubáček.

Nadále platí, že urgentní příjem je určen pro všechny příchozí dospělé pacienty v akutním stavu s potížemi chirurgického nebo interního charakteru. Nově ale přes triážní centrum budou přijímáni i jednotliví pacienti právě od záchranné služby. „Jen v případě nějaké hromadné nehody nebo neštěstí budou přijímáni jako dosud ve druhém podlaží na emergency,“ doplňuje ředitel. A nově budou na urgentní příjem směřovat i všichni dětští pacienti. Až po prvotním vyšetření budou pokračovat do dětské nebo případně jiné odborné ambulance nebo k jinému specializovanému vyšetření.

Urgentní příjem naopak není určen pacientům, kteří nejsou v akutním stavu a přicházejí buď na kontroly, nebo jsou k vyšetření nebo ošetření předem objednáni. A netýká se ani pacientů, kteří jdou do ordinace praktického lékaře, u něhož jsou registrováni. A zatím se netýká ani pacientek s gynekologickými potížemi. Urgentní příjem je ve vestibulu nemocnice vlevo za hlavním vchodem.

Jak používat urgentní příjem – triažní centrum?

Pro koho je UP určený?

UP je určen pro pacienty s náhlou změnou zdravotného stavu (náhlé bolesti, náhlé zdravotní komplikace, úraz) včetně jednotlivých pacientů přivezených zdravotnickou záchrannou službou a včetně dětských pacientů.

Jak UP funguje?

UP je v provozu nonstop (24/7) tedy i jako pohotovost pro dospělé i děti a dorost, kde je stále přítomen zdravotník.

Příchozí nebo přivezení pacienti podstoupí vstupní vyšetření. Dle potřeby je přivolán lékař nebo konzilium lékařů různých odborností. Dle závažnosti stavu (pět skupin priority) a charakteru potíží je pacient …

- přijat na lůžka intenzivní péče v rámci UP

- nebo odeslán na specializované vyšetření, popř. k ošetření na konkrétním odd.

- nebo je odeslán do konkrétní ambulance k dalšímu ošetření – v ambulanci už o něm vědí a bude přijat dle priority.

Pro koho není UP určený

Urgentní příjem se netýká …

… pacientů, kteří jdou na kontrolu nebo jsou k ošetření či vyšetření předem objednáni (neakutní stavy). Ti jdou přímo do ordinace, kam jsou objednáni,

… pacientů, kteří jdou k praktickému lékaři, u něhož jsou registrovaní. Ti jdou přímo ke svému ošetřujícímu lékaři.

… pacientek s gynekologickými potížemi. Ty chodí stále do gynekologické ambulance.

… většího množství pacientů souběžně přivezených záchrankou např. v případě hromadné nehody nebo neštěstí. V takovém případě budou přijímáni jako dosud v 2. podlaží v prostoru emergency.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…