Počet zadlužených seniorů stoupá. Osobní bankrot vyhlašují jen mimořádně

12.10.2014 15:44

Od roku 2007 se počet seniorů, kteří mají důchod zatížený exekucí, zdvojnásobil. Jen v loňském roce se jich podle České správy sociálního zabezpečení provedlo téměř 71 tisíc. Většina seniorů, kteří čelí exekuci, si s sebou přinesla dluhy už z produktivního věku. Exekuce se v 76 procentech týkají čerstvých důchodců.

Počet zadlužených seniorů stoupá. Osobní bankrot vyhlašují jen mimořádně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodce na nábřeží u Vltavy - ilustrační foto

Nejčastějším důvodem zadlužení seniorů je špatný propočet plnění, které musí odvést věřitelům dříve, než dojde k poklesu jejich příjmů v důsledku důchodu.

„Dalším důvodem je to, že kvůli ztrátě zaměstnání požádají o předčasný důchod a opět nemají dostatečnou finanční rezervu pro případné splácení předchozích závazků. Možností, jak se senioři dostávají do finančních problémů, je také situace, kdy jsou před nástupem do důchodu dlouhodobě nezaměstnaní a finanční rezervu vyčerpají. Nezřídka se také stává, že se zadluží ve snaze pomoci svým dětem,“ řekl Jan Malý, ohlášený společník společnosti VPI CZ, v.o.s.

Nejčastějším způsobem úhrady závazků je pravidelné strhávání dané částky z vyměřeného důchodu. Své dluhy senioři na rozdíl od mladších dlužníků zpravidla vyhlášením osobního bankrotu neřeší. „V roce 2013 požádalo o oddlužení 30 029 osob, seniorů mezi nimi byla jen zanedbatelná část. Senioři totiž standardně podávají insolvenční návrhy méně často než lidé do 50 let. Nejvíce lidí vyhlašujících osobní bankrot je ve věkovém rozmezí 28 až 50 let,“ popsal Jan Malý.

Podle odborníků přitom oddlužení seniorů zpravidla bývá snazší než u lidí v produktivním věku. „U této skupiny lidí nenastává mnoho životních událostí, jako je například narození potomka, ztráta zaměstnání nebo majetková trestná činnost, které nejrůznějším způsobem zasahují do průběhu insolvenčního řízení. Jejich řízení tak většinou bez výraznějších komplikací směřuje k vyřešení finanční situace,“ vysvětlil Jan Malý.

Pro insolvenční správce je oddlužení seniorů jednodušší také proto, že mají od České správy sociálního zabezpečení zajištěný pravidelný příjem bez výpadku a přichází pravidelná splátka. „Je proto snadné vypočítat, zda seniorům tento příjem postačuje, či musí zajistit jiný, třeba formou smlouvy o důchodu. Takovou smlouvu mohou mezi sebou například uzavřít rodiče s potomky. Ti se zavážou, že jim budou pravidelně vyplácet konkrétní částku,“ poznamenal Jan Malý.

O veřejné obchodní společnosti VPI CZ, v.o.s. (VŠE PRO INSOLVENCI), www.vpi.hjf.cz

Veřejná obchodní společnost VPI CZ (Vše pro insolvenci) byla založena jako spojení dceřiné společnosti advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři a advokátní kanceláře Mgr. Ivan Brambaški (společnosti založené tímto advokátem) počátkem roku 2014. Svou činnost zahájila v červnu téhož roku.

V jejím čele stojí právník Jan Malý, který je oprávněn k výkonu funkce insolvenčního správce se zvláštním povolením. Specifická specializace insolvenčního správce se zvláštním povolením předurčuje společnost pro výkon ve velkých a zvláště složitých insolvenčních řízeních. Důraz je kladen na bankovní a finanční sféru.

Nad rámec hlavní specializace je společnost schopna zajistit standardní služby, jako je insolvenční správcovství v oblasti konkurzu, reorganizace a oddlužení, insolvenční správcovství zvláštních subjektů, jako jsou banky, pojišťovny, družstevní záložny a zajišťovny, a příprava reorganizačních plánů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…