Podnikatelé a malé firmy vidí budoucnost nejlépe za poslední 3 roky

25.09.2014 19:31

Podnikatelé a malé firmy s obratem 0,5 – 25 milionů korun jsou nejoptimističtější za poslední 3 roky. Mnohem více než loni a předloni očekávají lepší obchody, řada z nich plánuje investice a chystá nabírat zaměstnance. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu prováděného Sberbank CZ od roku 2012.

Podnikatelé a malé firmy vidí budoucnost nejlépe za poslední 3 roky
Foto: Sberbank
Popisek: Sberbank

„Změny ve vnímání ekonomické situace a hlavně výhledů do budoucna jsou zásadní. Jestliže loni očekávalo lepší následující rok jen 45 % firem, letos je to již 60 %. Nárůst je tedy téměř přesně o třetinu,“ uvedl Michal Pitucha, manažer výzkumu Sberbank CZ.

Smyslem výzkumu je pravidelně mapovat postoje, očekávání a nálady mezi podnikateli a malými firmami (s obratem do 25 milionů korun) a ukazovat tak na měnící se náladu ve světě podnikání. „V tomto smyslu se letošek jeví oproti dvěma předchozím letům jako zlomový. Že se podnikání daří, uvedlo 84 % respondentů, oproti 75 % v loňském roce a 79 % v r. 2012. Téměř 40 % firem či podnikatelů čeká, že jim příští rok poroste obrat,“ upřesnil Michal Pitucha.

Pozitivní odpovědi v průzkumu

 

2012

2013

2014

Jak se daří Vašemu podnikání?

79 %

75 %

84 %

Zlepší se Vaše situace do konce roku?

32 %

30 %

47 %

Jaký je Váš výhled pro rok následující?

41 %

45 %

60 %

Zvyšoval se obrat v posledních dvou letech?

25 %

34 %

31 %

Zvýší se obrat v roce následujícím?

25 %

26 %

39 %

Zvyšujete počet zaměstnanců?

11 %

  8 %

13 %

Chystáte expanzi, rozšiřování výroby…?

32 %

20 %

37 %

Investiční úvěr od 5,99 % ročně

Průzkum také ukázal, že 43 % z firem, které plánují investice, na ně hodlá použít cizí zdroje. Sberbank CZ proto pro letošní podzim připravila akci pro podnikatele a malé firmy v podobě nezajištěného, neúčelového investičního úvěru za cenu od 5,99 % ročně.

„Vycházíme tak vstříc aktuální potřebě řady menších podnikatelů a živnostníků financovat investice úvěrem. Jeho dostupnost patří mezi nejdůležitější požadavky tohoto segmentu vůči bankám,“ uvedl Jiří Kubát, segmentový manažer Sberbank CZ. K dalším požadavkům náleží možnost zvolit si na míru výhodné konto pro podnikatele a dobře zhodnotit volné finanční prostředky na spořicím účtu. „Těmto potřebám naše standardní nabídka plně odpovídá. Klient si může přesně podle svých požadavků vybrat ze tří různých variant FÉR konta.  A spořicí účty, opakovaně vyhodnocené médii jako nejvýhodnější na trhu, jsou k dispozici také podnikatelům a firmám,“ dodal Jiří Kubát.

O společnosti Sberbank CZ, a.s.

Na českém trhu působí Sberbank CZ (do února 2013 pod názvem Volksbank CZ) již od roku 1993, od 1. ledna 1997 jako samostatná akciová společnost. Jejím majoritním vlastníkem je Sberbank Europe AG s hlavním a jediným akcionářem Sberbank Rusko (Sberbank of Russia). Sberbank CZ je obchodní bankou se širokou nabídkou finančních produktů a služeb pro privátní i firemní klientelu. Může se pochlubit titulem Klientsky nejpřívětivější banka roku 2014.
www.SberbankCZ.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …