Podnikatelé dnes odlétají do Íránu

04.09.2015 14:21

Zástupci 51 českých firem dnes odlétají na podnikatelskou misi Hospodářské komory České republiky doprovodit ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka do Íránu. Během čtyř dní navštíví podnikatelé s ministrem města Isfahán a Teherán. Konkrétní zájmy podnikatelů si Zaorálek vyslechl už předevčírem na jejich společném setkání.

Podnikatelé dnes odlétají do Íránu
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Firmy z oborů hutnictví, energetiky, farmacie, logistiky, dopravní infrastruktury či například bankovnictví dostanou příležitost navázat obchodní vztahy se svými íránskými protějšky mimo jiné prostřednictvím podnikatelských fór, které pořádá Hospodářská komora ČR. Součástí cesty pak bude i návštěva vybraných íránských firem.

„Česká podnikatelská komunita je přesvědčena o velkém potenciálu v dalším rozvoji česko-íránských obchodních vztahů. Pro české firmy je zajímavý nejen vyspělý region Teheránu, velké možnosti skýtají i další regiony, jako například právě Isfahán nebo Zandžán, Fars či Jižní Khorasán. Zde se nabízejí příležitosti pro obchodní spolupráci třeba v oblasti těžebního průmyslu a geologických prací, environmentálních technologií, zavlažovacích systémů a čističek odpadních vod, v dopravní infrastruktuře a dalších odvětvích. V perspektivě některé z firem zvažují i možnost realizovat obchodně-ekonomickou spolupráci na bázi joint-ventures,“ upozorňuje předseda Zahraniční sekce Hospodářské komory ČR Ilja Mazánek, který podnikatelskou delegaci do Íránské islámské republiky vede. Podle něj má Česká republika ze zemí bývalého východního bloku v Íránu vůbec nejlepší pověst, například díky Bata Shoe Company, Zetoru, Jawě nebo Škodě, což mimo jiné potvrdil také íránský ministr financí a hospodářství Ali Taieb Nia na půdě Hospodářské komory v dubnu letošního roku.

Jednání o obchodních vztazích mezi Českou republikou a Íránem posílila Komora zejména v posledních měsících jako přípravu na ukončení mezinárodních sankcí. Ve spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí a ministerstvem průmyslu a obchodu uspořádala už v září loňského roku historicky první podnikatelskou misi do Íránu. Do země se tehdy vypravila dvacítka zástupců českých firem z oborů jako je strojírenství, doprava či energetika.

V Íránu aktuálně působí už řada významných českých firem, například Inekon Group, AŽD Praha, UNIS, Strojimport, Slovácké strojírny, Sklostroj nebo Energetický a průmyslový holding.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…