Policisté v přímém výkonu služby si od nového roku polepší o zhruba 2500 korun

01.01.2019 11:01

Dnem 1. 1. 2019 nabývá účinnosti ustanovení novely zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, kterým se stanoví výše zvláštních příplatků. Zejména pro policisty zařazené v přímém výkonu služby nejde přitom o změnu „kosmetickou“. V přímé výkonu služby se rozpětí výše zvláštních (jinak též rizikových) příplatků zvyšuje z 3 – 6 tisíc korun na 5 – 10 tisíc Kč. Pro policisty, zařazené v nepřímém výkonu služby, se rozmezí upravuje z 1 – 4 tisíc korun na 1 – 5 tisíc Kč. Co tato úprava přinese v praxi?

Policisté v přímém výkonu služby si od nového roku polepší o zhruba 2500 korun
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Navýšení finančních prostředků v této oblasti činí šest procent z avizovaného celkového navýšení platů policistů o osm procent a představuje sumu 1,28 miliardy korun, které Vláda ČR pro tyto potřeby uvolnila. O zbývající dvě procenta se se stejným datem účinnosti navyšuje stupnice základních tarifů. V praxi to znamená, že od nového roku se plat naprosté většiny policistů v přímém výkonu služby (jde o naprostou většinu policistů dopravní, pořádkové, cizinecké policie a kriminalisty služby kriminální policie a vyšetřování) zvýší cca o 2500 korun.

Policie České republiky je největší ozbrojený bezpečnostní sbor a zároveň největší zaměstnavatel, je proto zřejmé, že ani takováto úprava se neobejde bez řady jednání. Vedení Policejního prezidia ČR proto nastavení zvláštních příplatků důkladně projednalo s řediteli krajských ředitelství, útvarů s celostátní působností i se zástupci odborových organizací a na novém nastavení tak panuje všeobecná shoda. Byť v tak rozsáhlém bezpečnostním sboru jistě může dojít k individuálním nejasnostem, nově nastavená výše příplatků respektuje náročnost vykonávaných činností i míru hrozícího rizika také s ohledem na regionální specifika.

Zvýšením zvláštních příplatků a tarifních platů policistů dochází ke zvýšení nástupního služebního příjmu policisty na cca 24 000 korun, což je jedno z dílčích opatření, kterým se zvyšuje konkurenceschopnost Policie České republiky na trhu práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…