Poslanecká sněmovna bude svítit modře

31.03.2023 19:38 | Tisková zpráva

Na 2. dubna připadá Mezinárodní den porozumění autismu či zvýšení povědomí o autismu. Poslanecká sněmovna se stejně jako mnoho dalších významných budov nejen v České republice, ale po celém světě, „oblékne“ do modré barvy na podporu vyrovnání se s autismem.

Poslanecká sněmovna bude svítit modře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Parlament ČR Poslanecká sněmovna

Od roku 2014 pořádá Platforma Naděje pro Autismus celorepublikovou osvětovou kampaň "Česko svítí modře" ke zvýšení povědomí společnosti o podstatě autismu a života s ním. Poslanecká sněmovna je od prvního roku vzniku této myšlenky tradičně jednou z institucí, které se k této osvětové kampani hlásí. Také letos 2. dubna – v den, který OSN vyhlásila v roce 2007 jako Světový den povědomí o autismu – nasvítí modrou barvou průčelí Thunovského paláce ve Sněmovní ulici, kde sídlí hlavní jednací sál Sněmovny.

Kampaň „Česko svítí modře“ 2023, kterou se Česká republika opět připojí k celosvětové kampani „Light It Up Blue!“, jejímž smyslem je upozornit veřejnost na existenci autismu a vyjádřit podporu lidem, kteří s touto celoživotní jinakostí žijí a také jejich rodinám, se koná pod záštitou pražského arcibiskupa Mons. Jana Graubnera. Odstartuje 2. dubna, který OSN stanovilo Světovým dnem zvýšení povědomí o autismu a potrvá tradičně celý měsíc. Motto X. ročníku kampaně: „POZNÁNÍ-POCHOPENÍ-PŘIJETÍ“ symbolizuje milníky cesty od počátečního odmítání jakékoliv odlišnosti, kterou jsme schopni akceptovat až díky POZNÁNÍ, které nám pomáhá POCHOPIT a posléze také PŘIJMOUT jinakost lidí na spektru autismu.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26159 lidí

Téma kampaně – Průkaz osoby s PAS a Komunikační soubor jako prostředky k zajištění odpovídajícího přístupu k lidem na spektru autismu. Slouží k poznání a pomáhají pochopit jinakost. Vznikly s cílem změnit přístup odborné veřejnosti a profesí, které v rámci své působnosti přicházejí do styku s lidmi s PAS a jejich rodinami či doprovodem. Pomáhají ke zlepšení vzájemného porozumění mezi většinovou společností a lidmi na spektru autismu.

Šíření povědomí o podstatě autismu a výchozích pravidel přístupu k nim uložilo Usnesení vlády ČR č. 101 z roku 2016 dotčeným rezortům – ministerstvu práce a sociálních věcí, školství, mládeže a tělovýchovy, vnitra a zdravotnictví na základě Podnětu ke zlepšení situace osob s PAS a jejich rodin. https://www.vlada.cz/…55/ Zkušenosti z minulých let a současná situace ve světě jsou frustrující pro všechny, pro lidi s autismem a jejich blízké obzvláště.

Vyjádřit pochopení a respekt k lidem na spektru autismu lze různými způsoby. Účastí na různých společenských, vzdělávacích nebo sportovních akcích, modrým prvkem oblečení nebo prostým sdílením informací. Vaše účast znamená významné povzbuzení a uznáním všem, kdo s touto jinakostí žijí nebo se v životě s autismem setkávají denně v roli rodičů, sourozenců, prarodičů či těch, kteří jim pomáhají profesně.

Partnerem X. ročníku kampaně je společnost Rozsviťme svět.CZ (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…