Poslední předčítání z bible zpestřil křest knihy

27.06.2014 18:18

Nejenom předčítání z bible a přednes Reynkových básní v podání oblíbených a známých osobností české kulturní scény přilákaly ve čtvrtek 26. června 2014 do prostor Valdštejnské jízdárny hned několik desítek návštěvníků. Komorní podvečer okořenil avizovaný křest knihy Petrkovu s láskou.

Poslední předčítání z bible zpestřil křest knihy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Biblí svatá

Kniha je složená ze dvou sborníků, v nichž se známé a významné postavy české kultury nejen nyní, ale už v 60. letech vyznali ze své lásky k dílu i poselství Bohuslava Reynka a jeho rodnému Petrkovu.

„První z nich vznikl v roce 1967 k Reynkovým pětasedmdesátinám na výzvu Vlastimila Vokolka a přispěli do něj Anastáz Opasek, Vladimír Holan či Jaroslav Seifert. Malý rukopisný sborník v roce 1967 svou dedikací, přáním či grafikou petrkovskému samotáři doplnili také Jiří Kolář, Ivan Diviš, František Lízna, Jaroslav Med a další. Až do dneška ale jejich příspěvky nikdy v celku nevyšly tiskem,“ říká Aleš Palán, který v loňském roce inicioval další rukopisný sborník a který je autorem hned několika reynkovských publikací.

Oslovil třicítku respondentů s tím, aby podobné vyznání napsali Reynkovým synům, fotografu Danielovi a překladateli Jiřímu, kteří v Petrkově stále žijí. Vzpomínku, báseň či fotografii připojili mimo jiné Bohdan Holomíček, Martin C. Putna, Dana Němcová, Iva Bittová, Miloš Doležal, Jindřich Štreit nebo Jan Šulc. Oba sborníky nyní vycházejí v jednom svazku Petrkovu s láskou, ten původní v reprintu, s vysvětlujícím komentářem a medailony autorů.

Křtu se zúčastnili také aktéři posledního komorního předčítání, kterými byli Daniela Kolářová, Bára Kodetová, Michal Pavlata a Martin Dejdar. Podvečerem provázel Miroslav Etzler a o hudební doprovod se postarala violoncellistka Judita Škodová.

Výstavu pořádá Nadační fond Richarda Fuxy společně s Národní galerií v Praze, ve spolupráci s Galerií Zdeněk Sklenář a Nadací Reynek. Produkčně zajišťuje společnost BigMedia.

Výstava je otevřená každý den v týdnu, vždy od 10 do 19 hodin. Více informací naleznete na webových stránkách www.reynek.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

22:03 Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

Akce Hrad plný pokladů nabídne celodenní zábavný kulturní program na hradě Hukvaldy. Formou workshop…