Potraviny na pranýři fungují 5 let, výzkum ukázal obrovskou důvěru spotřebitelů

22.08.2017 20:02 | Zprávy

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) spustila projekt Potraviny na pranýři (PnP) v létě roku 2012 a od té doby zde zveřejnila 3 714 šarží nevyhovujících potravin, z toho 1 558 v kategorii nebezpečné, 1 207 v kategorii falšované a 949 v kategorii nejakostní.

Potraviny na pranýři fungují 5 let, výzkum ukázal obrovskou důvěru spotřebitelů
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

Jedná se o první veřejnou databázi kontrolních zjištění dozorového orgánu v ČR a díky detailnosti zveřejněných informací, rychlosti a množství komunikačních kanálů jde dosud o evropsky unikátní projekt.

„Projekt za 5 let prokázal, že je při informování a ochraně zájmů spotřebitelů i férově podnikajících provozovatelů účinný. Díky této aplikaci najdou všechny důležité informace snadno a přehledně na jednom místě.“ konstatoval ministr zemědělství Marian Jurečka.

„Potraviny na pranýři se staly přirozeným prvkem a stabilní součástí trhu s potravinami.“ doplnil ústřední ředitel SZPI Martin Klanica.

Výzkum mezi 2 209 uživateli PnP potvrdil, že 99 % považuje zveřejněné informace za důvěryhodné (71 % zcela, 28 % spíše) a 99 % respondentů považuje informace z PnP za užitečné (75 % velmi, 24 % spíše).

Z výzkumu dále vyplynulo, že PnP mění nákupní chování spotřebitelů. Celkem 86 % respondentů přiznalo vliv informací z PnP při nákupu potravin a 42 % respondentů uvedlo, že PnP ovlivnil jejich výběr při návštěvě gastrozařízení.

Dle 96 % účastníků PnP zvyšují informovanost tuzemských spotřebitelů, kteří se tak mohou sami chránit před nákupem nebezpečných či nekvalitních potravin a na základě podložených informací se mohou chovat zodpovědně, např. ke svému zdraví. Celkem 95 % dotázaných tyto informace osobně pomáhají vyhnout se na trhu nekvalitním, nebezpečným nebo falšovaným potravinám a 93 % dotázaných se domnívá, že PnP zvyšují informovanost tuzemských spotřebitelů, kteří se tak mohou sami lépe chránit před návštěvou provozoven veřejného stravování se špatnou úrovní.

Podle 84% respondentů vytváří zveřejňování kontrolních výsledků účinný tlak na nepoctivé výrobce, prodejce či provozovatele veřejného stravování, aby od svého nepoctivého chování ustoupili.

Projekt PnP se z webu spuštěného v r. 2012 rozšířil na dnešních 6 komunikačních kanálů. Informace z PnP je možné odebírat i emailem prostřednictvím týdenního newsletteru. Od r. 2013 si mohli spotřebitelé nainstalovat mobilní aplikaci pro systémy Android, iOS a Windows, která mj. umožňuje posílat podněty ke kontrole

přímo z provozoven a nainstalovalo si ji dosud přes 70 000 uživatelů. S cílem oslovit zejména mladé a rizikově jednající spotřebitele spustila SZPI účty na soc. sítích, kde stylistické a grafické zpracování informací vychází vstříc očekáváním této sociodemografické skupiny. Od r. 2014 mohou spotřebitelé sledovat PnP na Facebooku a Twitteru a od r. 2016 i na Instagramu.

PnP průběžně rozšiřuje i množství poskytovaných informací. V r. 2013 vznikla sekce Tematické kontroly s výsledky kontrolních akcí, které obsahují i informace o vyhovujících potravinách. Od r. 2015 v souvislosti s rozšířením kompetencí SZPI nalezli spotřebitelé na PnP i informace o uzavřených provozovnách (společné stravování, maloobchod, velkoobchod a další), k polovině letošního roku šlo o 497 provozoven uzavřených zejména pro zásadní hygienická pochybení. V loňském roce se k projektu PnP připojila i Státní veterinární správa prostřednictvím zveřejňování svých kontrolních zjištění v oblasti potravin.

Veřejnost PnP podpořila mj. řadou cen, které projekt obdržel. Zejména se jedná o cenu českého internetu Křišťálová lupa, kterou projekt v kategorii Veřejně prospěšná služba obdržel v letech 2012, 2013 a 2014. Dále v r. 2014 získal PnP ocenění Mobilní aplikace roku v kategorii Aplikace pro lepší svět. Ve všech případech o ocenění nerozhodovala porota, ale hlasování veřejnosti. Počet návštěvníků webu již přesáhnul 4 300 000.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…