Pražská strojírna investuje do unikátního vybavení – nové rolnové ohýbačky

15.12.2023 22:02 | Tisková zpráva

Pražská strojírna uvedla do provozu novou rolnovou ohýbačku vyrobenou na míru v Itálii. Plně hydraulický tříválcový CNC stroj MCP 24 značky DAVI bude první tohoto typu v České republice, který bude ohýbat za pomoci speciálních segmentových rolen profily kolejnic. Vedle zvýšení produktivity práce umožní ohýbačka i zakružování nového typu profilů, tzv. lahvové kolejnice.

Pražská strojírna investuje do unikátního vybavení – nové rolnové ohýbačky
Foto: pstroj.cz
Popisek: Pražská strojírna - logo

„Množství ohýbaných kolejí každoročně stoupá. Zatímco ještě před pěti lety to nebyly ani dva kilometry, v posledních dvou letech se v průměru ohýbá 20 kilometrů. Ohýbačka, se kterou jsme dosud pracovali, je nejen morálně zastaralá, ale také vyžaduje obsluhu externím pracovníkem, takže chybí zastupitelnost. Nový stroj nám mimo jiné umožní rozšířit sortiment profilů kolejnic, protože zvládne i výrobu nejmasivnějšího profilu 105C1, tzv. lahvové kolejnice, která se v konstrukcích začíná stále častěji objevovat, “ říká Robert Masarovič, předseda představenstva a generální ředitel Pražské strojírny a. s.

Nový stroj odpovídá nejmodernějším technologickým požadavkům a představuje špičku ve své třídě. Je vybaven digitální kamerou pro přesné měření úhlu ohybu a řídícím systémem, který umožňuje korekci tvaru ohybu a měření přímo na stroji. Provoz je možný v plně automatickém, poloautomatickém i manuálním režimu.

Každý ze tří válců (rolen) je poháněný vlastním hydraulickým motorem přímo spřaženým s hřídelí válce, což umožňuje daleko přesnější a flexibilnější práci, zvyšuje výkon stroje a snižuje opotřebení. Rolny se díky segmentovému provedení dokáží snadno přizpůsobit speciálním konfiguracím a zároveň se eliminují náklady na obnovu rolen vlivem opotřebení.

Investice pomůže také výrazně zrychlit produkci. Dosahovaná kapacita na stávajícím zakružovacím stroji je v průměru 60 metrů kolejnic za směnu. Předpokládá se, že nový stroj zvýší produktivitu přibližně o 20 %.

Součástí přípravných prací bylo i vyhloubení základů pro stroj, který je zčásti zapuštěn pod úroveň betonové podlahy. „Stávající uspořádání strojů na pracovišti ohybů bylo vzhledem k neustále rostoucí produkci neudržitelné. Spolu s výměnou zakružovacího zařízení tak dostane novou podobu celá ohýbací hala. Cílem je zkvalitnit ergonomii pracoviště, umožnit výrobu na všech stanovištích současně a při tom zajistit všechna potřebná bezpečnostní opatření pro jednosměnný provoz,“ doplňuje Robert Masarovič, předseda představenstva a generální ředitel Pražské strojírny a. s.

V průběhu výběrového řízení bylo osloveno celkem šest společností, vítěznou nabídku předložila společnost Formetal s. r. o. Na konci listopadu došlo k přejímce stroje v Pražské strojírně a nyní probíhá 14denní zkušební provoz. Po vyladění procesů na novém stroji plánuje Pražská strojírna postupně integrovat novou zakružovačku i do procesů ohybu kolejnic v rámci svařovaných konstrukcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…