Premiér Babiš jednal s předsedou Národní rady Slovinské republiky Alojzem Kovšcou

24.04.2019 21:00

Premiér České republiky Andrej Babiš ve středu jednal s předsedou Národní rady Slovinské republiky Alojzem Kovšcou. Mezi hlavními tématy jednání byla regionální spolupráce, migrace či clearingový dluh po bývalé Jugoslávii.

Premiér Babiš jednal s předsedou Národní rady Slovinské republiky Alojzem Kovšcou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Premiér Babiš zmínil zájem ČR o užší spolupráci se Slovinskem v regionálních sdruženích – kromě Visegradské skupiny zejména v rámci Slavkovského formátu. ČR uvítá, pokud se Slovinsko stane jednou z prvních partnerských zemí tohoto uskupení, které sdružuje Rakousko, Slovensko a Českou republiku. ČR i Slovinsko také shodně považují za prioritu integraci zemí západního Balkánu do evropských a transatlantických struktur.

Oba politici dále hovořili o podpoře návratu migrantů do zemí původu a ochraně vnějších hranic EU. Pokud jde o reformu společného evropského azylového systému, ČR odmítá provizorní řešení, jakými jsou např. dočasná vyloďovací opatření ve Středomoří.

Český premiér také zmínil dědictví minulosti – clearingový dluh po bývalé Jugoslávii. V případě Srbska byla již bilaterální dohoda o vyřešení dluhu podepsána v prosinci 2018.

Hospodářská spolupráce mezi ČR a Slovinskem je mimořádně dobrá. Z hlediska obchodní výměny je Slovinsko druhým největším partnerem ČR v jihovýchodní Evropě. Obrat vzájemného obchodu loni vzrostl na 1,5 mld. EUR, na straně českého vývozu byl podporovaný především popularitou českých automobilů na slovinském trhu. V roce 2018 meziročně vzrostl český vývoz do Slovinska o 12 % a dovoz o 15 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…