Ocenění se vztahuje k doktorské práci mladých vědců. Práce Věry Bunešové byla zaměřena na zkoumání využití probiotik ve výživě mláďat přežvýkavců. „Jednoduše řečeno, budeme-li usilovat o pozitivní modulaci mikroflóry trávicího traktu skotu a přirozené posilování jejich imunity, omezí se používání antibiotik a jejich nežádoucího šíření do životního prostředí“ vysvětluje Věra Bunešová z Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU, která se zaměřuje především na izolaci, molekulárně-genetickou identifikaci a testovaní nových probiotických kmenů bifidobakterií především pro mláďata přežvýkavců.
V posledních letech výrazně vzrostl zájem využití probiotik, což jsou živé bakterie, které pozitivně ovlivňují mikroflóru trávicího traktu jak člověka, tak i zvířat. Probiotika jsou tudíž přidávána například do jogurtů či jiných mléčných výrobků, ale taky do doplňků stravy. Jako probiotika se nejčastěji používají bakterie rodu Bifidobacterium a Lactobacillus. Jejich uplatnění se rozšířilo i ve výživě hospodářských zvířat a domácích mazlíčků. „Probiotika je vhodné aplikovat zejména ve stresových obdobích, jako je období odstavu mláďat, změna krmné dávky a dalších situací, kdy je trávicí trakt více náchylný na působení škodlivých bakterií,“ vysvětluje doktora Bunešová. „Snižuje se pak možnost výskytu průjmu, gastrointestinálních infekcí a mortality, tedy úmrtnosti mláďat v chovech skotu. Což se samozřejmě odráží v ekonomice chovu a omezení užívání antibiotik a jejich šíření do životního prostředí a potravinového řetězce.“

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva