Primky tikají už šest desetiletí, ty pravé jsou ale jen jedny

30.08.2017 15:21

České hodinky PRIM jsou už více než 60 let důkazem toho, že v naší poměrně malé zemi jsme schopni vyrobit i tak náročný produkt, jakým jsou mechanické náramkové hodinky.

Primky tikají už šest desetiletí, ty pravé jsou ale jen jedny
Foto: ELTON hodinářská
Popisek: Výroba mechanických hodinek PRIM - kompletace strojku

Více než 140 součástek a desítky hodin práce

Uměním a schopností vyrobit kompletně náramkové hodinky s mechanickým strojkem se může pochlubit jen několik málo zemí na světě. Díky společnosti ELTON hodinářská, která v Novém Městě nad Metují vyrábí hodinky PRIM, mezi ně patří i Česká republika.  „V českých zemích bylo v 19. a 20. století vybudováno několik výrobních odvětví, která se zařadila do evropské i světové špičky daného oboru,“ říká Radko Kynčl, kurátor strojírenských a hodinářských sbírek Národního technického muzea v Praze a dodává: „Řada těchto oborů bohužel v bouřlivých hospodářských turbulencích na konci 20. století zanikla. O to víc jsem potěšen, že právě v oboru, na nějž jsem profesně zaměřen, se takovouto tradici podařilo zachovat.“ 

Nebylo to samozřejmě jednoduché, ale společnost ELTON si i po zaplavení trhu hodinkami z dovozu postupně vybudovala silné místo na trhu a značka PRIM je dodnes pokládána za „rodinné stříbro“. Na tom má hlavní podíl fakt, že mechanické hodinky z Nového Města nad Metují jsou kompletně vyrobené českýma rukama, v České republice. Na jedny mechanické náramkové hodinky je potřeba asi 140 různých součástek, které jsou téměř všechny vyrobeny přímo v ELTONu (jen asi 3% součástek, jako je české sklo na číselníky, nebo vlásek setrvačky firma nakupuje). O kvalitě českých výrobků svědčí i fakt, že firma vyváží část své produkce mechanických hodinek do Japonska, kde jsou zákazníci mimořádně nároční na kvalitu i design.

Na úspěchu české značky parazitují asijští výrobci

Ne všechny primky, které si dnes v hodinářství, klenotnictví či e-shopech můžete koupit, jsou však české. Velká část z nich má bohužel původ pravděpodobně někde v Asii. Ptáte se, jak je to možné? Jako spousta dalších úspěšných značek, i PRIM se potýká již řadu let s nekalou konkurencí. Důležité je, aby zákazníci věděli, že „není prim jako prim“. Pokud se rozhodnou koupit si jiný výrobek, jde o jejich volbu, ale prodejci by je měli pravdivě informovat, aby si místo originálních českých nekoupili předražené asijské hodinky. Způsobů, jak poznat ty opravdu české primky je několik.

PŮVOD

Vždy se podívejte na certifikát, nebo záruční kartu, kterou k hodinkám dostanete. Na dokumentech k českým primkám je uveden výrobce ELTON hodinářská, a.s. z Nového Města nad Metují. Nenechte se zmást českou vlaječkou, nebo dalšími klamavými atributy, kterými se někteří prodejci snaží zákazníky přesvědčit, že jde o český výrobek.

LOGO

Na hodinkách české výroby najdete logo PRIM v původní podobě, jak je kdysi navrhl zaměstnanec novoměstského podniku Josef Žid. Toto logo má v současnosti právo používat na náramkové hodinky pouze společnost ELTON hodinářská, jako právoplatný historický nástupce národního podniku Elton. Společnost ELTON hodinářská označuje většinu svých mechanických hodinek také logem Manufacture PRIM 1949, aby zdůraznila velký podíl lidské práce na výrobě a dlouholetou tradici výroby českých hodinek ve východních Čechách.

„Levné“ hodinky se mohou pořádně prodražit

KVALITA

Je sice tím hlavním rozdílem, na první pohled se však někdy kvalita obtížně poznává. Rozdíly se projeví až po delší – či kratší - době nošení. ELTON hodinářská vyrábí v Novém Městě pouzdra hodinek z nejkvalitnějších materiálů metodou třískového obrábění. To je mnohem náročnější, než pouzdra lisovat ve velkých sériích, jako to dělá většina asijských výrobců, výrobek je ale nepoměrně kvalitnější. Také všechny součástky pro mechanický strojek jsou pečlivě obrobeny, a to s přesností až na tisícinu milimetru. Asi nejzávažnějším nedostatkem asijských hodinek je nedostatečné dodržování norem při výrobě strojků, které se samozřejmě projeví na přesnosti hodinek. Nekvalitní hodinky tak po pár nošeních mohou putovat rovnou do koše.

CENA

Náklady na český výrobek jsou samozřejmě několikanásobně vyšší, než náklady na výrobu v Asii, svou roli hrají ceny energií i mzda dělníka. Výrobce hodinek navíc, na rozdíl od dovozce, musí do ceny promítnout náklady na konstrukci, design, samotnou výrobu, marketing a mnoho dalších. Ceny českých hodinek PRIM se tedy pohybují od 6.000,- za modely se švýcarským bateriovým strojkem, u mechanických hodinek s vlastním strojkem pak cena začíná na 39.900,- Asijské hodinky můžete oproti tomu pořídit již pod 1.000,- . I mezi nimi se však najdou modely, prodávané v českých obchodech za několik tisíc, dokonce i za desítky tisíc. Přitom na asijských prodejních serverech se téměř identické hodinky dají pořídit za cenu od 1 do 30 dolarů. Ptáte se, proč by někdo platil i stonásobek ceny za nějaké čínské hodinky? Stačí je označit logem PRIM, které je již 60 let synonymem kvality, přidat k nim českou vlajku a vida – zákazník je přesvědčen, že platí za český výrobek. A za ten je ochoten vynaložit částku daleko vyšší. Pokud to i Vám připadá jako klamání zákazníka, podejte podnět na ČOI nebo si ověřte (http://www.prim.cz/cz/kontakt/) pravost hodinek PRIM přímo ve společnosti Elton hodinářská!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…