Připomeňte si tradiční lidovou kulturu Moravy

13.12.2015 15:00

Masarykova univerzita v Brně vytvořila online informační systém, díky kterému můžete nahlídnout do starých map, časopisů, kronik a fotografií staré Moravy.

Připomeňte si tradiční lidovou kulturu Moravy
Foto: Masarykova univerzita
Popisek: Masarykova univerzita v Brně

Ministerstvo kultury podpořilo v uplynulých pěti letech v rámci Programu na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje národní a kulturní identity (NAKI) několik projektů realizovaných různými vědecko-výzkumnými institucemi na území ČR.

Jedním z konkrétních výsledků se v nedávné době stal i webový portál Masarykovy univerzity v Brně s názvem Geografický informační systém tradiční lidové kultury – zkráceně gistralik.

Jedná se o výstup jednoho z projektů aplikovaného výzkumu, který za přispění Ministerstva kultury ČR řeší v letech 2012–2015 dvě pracoviště Masarykovy univerzity v Brně (Ústav evropské etnologie Filozofické fakulty a Ústav výpočetní techniky). Web, který je přístupný na adrese http://gistralik.muni.cz, uživatelům poskytuje v současnosti asi nejobsáhlejší informace o publikovaných i nepublikovaných zdrojích, které pojednávají o tradiční kultuře na Moravě v historickém období mezi lety 1750 až 1900.

Nosná myšlenka gistraliku spočívá v soustředění poznatků z rozmanitých zdrojových dokumentů s odlišnou mírou dostupnosti do jednoho uživatelsky přátelského informačního „pointu“, který napomáhá k lepší informovanosti o rozmanitostech, bohatství a významu historických forem tradiční kultury jako jednoho z důležitých faktorů přispívajících k formování lokální, regionální a národní identity a z nich vycházejících kulturních specifik.

Portál je určen nejen pro odbornou veřejnost, ale i širokou škálu uživatelů počínaje studenty a pedagogy na různých stupních škol a laickými zájemci o kulturní dědictví místa či regionu konče. V současnosti je v systému gistralik zpřístupněno 53 tisíc anotovaných záznamů. Uživatel, který na adresu gistralik.muni.cz vstoupí, má možnost hledat ve zdrojích dvěma způsoby – prostřednictvím mapy, nebo zadáním požadavku do databáze. Zobrazené záznamy zpřístupňují informace o zdrojích k důkladnějšímu studiu a poznávání tradiční lidové kultury podle územní příslušnosti či tematické skladby.

Díky spolupráci s Moravským zemským muzeem, Národním ústavem lidové kultury ve Strážnici a některými okresními archivy je navíc v databázi asi tisíc skenů historických fotografií a obrazových materiálů dosud jen omezeně přístupných.

Geografický informační systém tradiční lidové kultury (1750–1900) můžeme považovat za důležitou výzkumnou infrastrukturu vycházející z oborové jedinečnosti tohoto badatelského nástroje na území ČR i Evropy (ve vazbě na informace etnologické povahy), interdisciplinárního využití a propojení odborných poznatků z oblasti etnologie a kulturního dědictví, geografie a IT technologií. Portál gistralik je zároveň konkrétním příkladem naplňování Úmluvy o ochraně nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Geografický informační systém tradiční lidové kultury (1750–1900)- http://gistralik.muni.cz/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…