První českou GeoTour má Letiště Václava Havla Praha, lovci pokladů tu najdou 10 keší

17.09.2014 16:17

Oblíbený turistický trend posledních let zavítal i na Letiště Václava Havla Praha. Přímo v areálu letiště nebo v jeho bezprostředním okolí je v rámci projektu GeoTour nově ukryto deset keší, které mohou milovníci geocachingu odlovit. Pražské letiště je tak prvním světovým letištěm, které se do projektu zapojilo, a v rámci České republiky mu náleží celkové prvenství.

První českou GeoTour má Letiště Václava Havla Praha, lovci pokladů tu najdou 10 keší
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

Projekt GeoTour vznikl ve spolupráci se zkušenými hráči z České asociace geocachingu, díky kterým se podařilo vytvořit vysoce hodnocenou sérii keší. Při hledání schránek se účastníci zábavnou formou dozvědí řadu zajímavých informací. Celou GeoTour provází postava cestovatele Petra, který je zavede do historie i současnosti letiště a na zajímavá místa v jeho okolí. Připomene také bezpečnostní pravidla pro přepravu palubních zavazadel nebo poradí, jak využít volný čas na letišti. Hledači pokladů si z GeoTour odnesou upomínkový předmět v podobě Czech Wooden Geocoinu, což je dřevěná mince určená pro sběratelské účely.

„Letiště Praha je první českou společností, která na svém pozemku umožnila uskutečnění GeoTour. Věříme, že hra přiláká spoustu nadšenců, které baví překonávat překážky a dostávat se na netradiční místa. Chtěli jsme tímto zábavnou formou poukázat na zajímavosti v areálu, díky kterým není letiště pouze místem odletu na dovolenou či pracovní cestu,“ říká Eva Krejčí, ředitelka Komunikace Letiště Praha.

Její nadšení z letištní GeoTour sdílí i Petr Vaverka, člen České asociace geocachingu: „Možnost vytvořit ve spolupráci s letištěm první českou GeoTour bylo neodolatelnou výzvou. V České republice geocaching zažívá v současné době velký boom a určitě založení jedné z první GeoTour v Evropě nebo velmi vydařený GPS Maze, vůbec první akce tohoto druhu mimo americký kontinent, kterou pořádala ČaGeo v loňském roce, dávají tušit, že se stáváme významným bodem na geocachingové mapě.“

Geocaching, který má kořeny ve Spojených státech, je hra na pomezí sportu a turistiky, spočívající v použití navigačního systému GPS při hledání skryté schránky nazývané cache [keš], o níž jsou známy její zeměpisné souřadnice. Při hledání se používají turistické přijímače GPS nebo chytré telefony. První dosud aktivní keš v České republice je GCE50 Tex-Czech od Kennetha, McKeny a Ethana z 1. 6. 2001, která byla umístěna v přírodní rezervaci u Štramberku. V současnosti je v České republice přibližně 40 000 keší, na celém světě jich najdeme téměř 2,5 milionu. V Evropě byla první keška umístěná v Irsku (Bray Head, County Wicklow - s výhledem na Irské moře) dne 3. června 2000. Jejím autorem byl Chris O'Byrne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…