Psychiatrická nemocnice Písek: Chystá se výstava Di s tím ven III.

06.11.2018 20:01

V kavárně Psychiatrické nemocnice Písek se konají koncerty, výstavy i odborné přednášky. Těch se účastní jak zdejší pacienti, tak především lidé zvenčí. Otevřený prostor je v rámci jižních Čech výjimečný, podobná kavárna v jihočeských zdravotnických zařízeních neexistuje.

Psychiatrická nemocnice Písek: Chystá se výstava Di s tím ven III.
Foto: pnpisek.cz
Popisek: Psychiatrická nemocnice Písek

Podívat se do podmořského světa pod hladinou na fotografiích Luboše Benáka mohou ti, kteří nyní navštíví kavárnu v Psychiatrické nemocnice Písek ve Vladislavově ulici v areálu bývalých Žižkových kasáren. Momentálně je zde instalovaná výstava fotografií amatérského fotografa a potapěče Luboše Benáka z Písku. „Návštěvníci tu uvidí ryby různých barev a velikostí, vodní květiny, houby, chobotničky, kameny na fotografiích, které jsem pořídil během svých četných návštěv v Chorvatsku. To jsem se svými přáteli projezdil na lodi křížem krážem,“ uvedl při vernisáži Luboš Benák. Kavárna s kulturním programem je ojedinělý projekt v rámci celého kraje. Tradiční jsou nemocniční bufety, sloužící k rychlému občerstvení, ale kavárna s bohatým kulturním programem je v jihočeském regionu výjimečná.

Otevřená je každý den - v pracovním týdnu od 10 do 18 hodin, o víkendech od 11 do 17 hodin, k prohlédnutí jsou zde pravidelně obrazy nebo fotografie. Několikrát měsíčně je zde připravený koncert nebo odborná přednáška. Kavárnu mohou samozřejmě navštěvovat jak pacienti, kteří se zde léčí, ale hlavně i lidé zvenčí.

Na 21. listopadu se zde chystá vernisáž kolektivní výstavy Di s tím ven III. „Jedná se o kolektivní výstavu, která se v kavárně koná již po třetí. Výstava je otevřena komukoliv kdo má zájem vystavit svojí tvorbu na veřejnosti, tedy kdokoli se může zúčastnit jedním svým uměleckým dílem. Každoročně tak vznikne pestrá mozaika píseckého umění,“ vysvětluje dramatugyně kavárny Martina Měřičková. Ta se o zdejší program stará již než dva roky. K organizaci takových akcí má všechny předpoklady, protože především pracuje jako kurátorka výtvarných sbírek Prácheňského muzea v Písku. „Pořádání kulturních akcí v Kavárně je krásná myšlenka jak spojit léčbu pacientů a kulturním vyžitím,“ uvedla Martina Měřičková.

Podle Lenky Holé, tiskové mluvčí společnosti PentaHospitals CZ, která nemocnici v létě tohoto roku koupila, tu kavárna funguje proto, aby mazala hranice mezi světem v nemocnici a „tím venku“. Nemocnice leží nedaleko od centra města a není obehnána plotem, jako jiná zařízení tohoto typu. Vyniká klidem, autonomitou a komfortni klidovou zónou, ve které si klienti opravdu duševně odpočinou. Motto nového zařízení je „Netvoříme bariéry pro naše pacienty, my je strháváme.“„Kavárna přesně zapadá do projektu Otevřená nemocnice. Naším cílem je odstigmatizovat psychiatrii, smazat pocit hanby, kteří i dnes někteří pacienti vnímají, když se na veřejnosti zmíní, že se léčí na psychiatrii,“ uvedl primář zdejšího zařízení Marian Koranda. Nemocnice se zaměřuje na léčbu depresí, od postraumatických stresových poruch, přes různé typy závislostí, až po psychotické poruchy (např. nemoci z okruhu schizofrenie) či poruchy osobnosti.

Za více než roky se v kavárně představilo více jak 60 hudebníků a výtvarníku. Vystupoval zde například Oldřich Janota, Žalman, Karel Vepřek, Milli Janatková či Jiří Smrž a mnoho dalších zvučných jmen. Svým uměním okrášlili kavárnu výtvarníci jako například Josefa Bruckmüller, František Trávníček, Iva Petrová, Jitka Petrášová nebo Věra Koubová. „Program je tedy velmi pestrý, ale ne křiklavý. Když vyrazíte do Kavárny na koncert či vernisáž můžete očekávat pohodové posezení s příjemnou atmosférou,“ doplnila dramaturgyně.

Podzim se chystá ozvláštnit odbornými přednáškami – například 7.listopadu je v plánu téma Astrologie života, kterou povede Kateřina Murová z Písku.21.listopadu se zde odehraje koncert folkrockového muzikanta Vojty Urbánka. 13. listopadu zahraje v kavárně písničkář Prabanda a k tomu se bude konat vernisáž dětských prací ve spolupráci s Dětským domem mládeže Písek. Další program je připravený i na příští rok, kdy se představí například skupina Congrass nebo zpívající kaplan písecké nemocnice Rostislav Homola. Koncert je vždy zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…