Resort obrany si připomněl vojáky padlé v zahraničních misích

09.07.2015 20:11

Ministerstvo obrany a Armáda České republiky si tento týden připomněly pět vojáků, kteří se loni 8. července stali obětí útoku sebevražedného atentátníka v afghánské provincii Parwan.

Resort obrany si připomněl vojáky padlé v zahraničních misích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

„Loni v tento den ztratila naše armáda pět statečných mužů. Pokloňme se s úctou a pokorou jejich památce,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický a k tomu dodává: „Každý den mi tuto tragickou událost připomíná vlajka v mojí pracovně, která byla na vozidle zasaženém sebevražedným atentátníkem.“

„Je nezměrnou tragédií, co se v úterý 8. července 2014 stalo. Památku našich kolegů štábního praporčíka i. m. Davida Beneše, štábního praporčíka i. m. Ivo Klusáka, štábního praporčíka i. m. Libora Ligače, štábního praporčíka i. m. Jana Šenkýře a štábního praporčíka i. m. Jaroslava Lieskovana máme neustále v mysli, stejně tak jako odkaz dalších 20 českých vojáků, kteří položili své životy na Balkáně, v Perském zálivu či Afghánistánu,“ uvedl náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Josef Bečvář.

Dnes v 16 hodin se ve vojenském kostele svatého Jana Nepomuckého v Praze 1 – Hradčanech uskuteční veřejná pietní vzpomínka na padlé vojáky Armády České republiky, kteří položili svůj život v zahraničních operacích.


Jména vojáků, kteří se stali obětí loňského atentátu

Rotmistr David Beneš (1986) byl příslušníkem AČR od 4. ledna 2006, kdy byl po absolvování kurzu střelců z bojových vozidel mechanizovaných a protitankových odborností služebně zařazen na pozici střelce, poté velitele družstva a zástupce velitele čety u 41. mechanizovaného praporu v Žatci. Rotmistr David Beneš byl třikrát nasazen v operaci ISAF na území Afghánistánu.

Četař Ivo Klusák (1980) nastoupil do armády 1. července 2000 a po celou dobu své profesní kariéry byl příslušníkem 43. výsadkového praporu v Chrudimi. Ze základní pozice pancéřovníka postupně postoupil přes řidiče až na staršího operátora velitelského družstva 2. výsadkové roty. Četař Ivo Klusák byl veteránem šesti zahraničních operací, z toho čtyř na území Afghánistánu.

Desátník Libor Ligač (1981) nastoupil po vykonání přípravné služby dne 1. října 2010 ke 43. výsadkovému praporu v Chrudimi. U této jednotky z prvotní pozice starší obsluhy minometného družstva čety zbraní postupoval přes družstvo AGS, odstřelovače až po střelce výsadkového družstva. Byl veteránem dvou zahraničních operací ISAF v Afghánistánu.

Desátník Jan Šenkýř (1975) byl po absolvování přípravné služby v roce 2006 zařazen na pozici řidiče jednotek v podřízenosti tehdejší 14. brigády logistické podpory a následně u 13. dělostřelecké brigády. Dnem 1. dubna 2011 byl přeložen k 43. výsadkovému praporu do Chrudimi, kde pokračoval ve funkci řidiče čety zbraní. Jednalo se o jeho první nasazení v zahraniční operaci. Společně se svými kolegy zamířil do svého prvního nasazení v zahraniční operaci ISAF v Afghánistánu v dubnu tohoto roku.

Rotmistr Jaroslav Lieskovan (1975) byl příslušníkem AČR od 1. listopadu 1995, kdy nastoupil ke 43. výsadkovému praporu v Chrudimi. U této jednotky setrval po celou dobu své vojenské kariéry a to zejména ve funkcích velitele družstva AGS. Dnem 1. října 2012 byl zařazen na pozici zástupce velitele čety zbraní 2. výsadkové roty. Rotmistr Lieskovan byl veteránem osmi zahraničních operací, z toho čtyř na území Afghánistánu.

28. října 2014 všem pěti vojákům udělil prezident republiky in memoriam Medaili Za hrdinství v boji. Medaili Za hrdinství v boji tehdy obdržel také desátník Jaroslav Mevald ze 41. mechanizovaného praporu ze Žatce, který byl zraněn o pět dnů později 13. července.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…