Richard Fuxa: Svým prohlášením jste, pane Schwarzenbergu, jasně opustil pravicové hodnoty

26.09.2014 13:38

Otevřený dopis Karlu Schwarzenbergovi od zakladatele a předsedy představenstva BigBoard Praha a.s.

Richard Fuxa: Svým prohlášením jste, pane Schwarzenbergu, jasně opustil pravicové hodnoty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Vážený pane Schwarzenbergu,

musím reagovat na Vaše osobní prohlášení o mé „pomstě za to, že současné vedení Prahy si ve svém úporném boji proti kmotrům a zažitým mafiánským metodám na tyto společnosti ze skupiny BigBoard došláplo“. Přestože si Vás hluboce vážím, musím ostře poukázat na to, že se ve svém unáhleném soudu mýlíte. Používáte velmi silná a urážlivá slova. Přestože jsou zjevně pronášena v rámci předvolebního boje ve snaze o zoufalou záchranu neuvážených a často i hloupých vyjádření pana Hudečka, kterého slepě protěžujete, nemám pro ně pochopení.

Jsem přesvědčen (a doufám v to), že vypouštíte tak ostré soudy z pouhé neznalosti faktů. Společnost BigBoard jsem založil před 20 lety a z nuly ji vyprofiloval do současné pozice největšího poskytovatele venkovní reklamy v ČR. Je za tím ale „jen“ práce, nekonečná dřina i odvaha. Byli jsme v Praze první, nebáli jsme se rozvíjet na dluh, agresívně kupovat konkurenty, inovovat. Vždy jsme byli o krok před ostatními. Je nám známo, že podle studie renomované auditorské společnosti, kterou má magistrát k dispozici, platíme Praze nejvyšší průměrné nájemné v porovnání se všemi našimi konkurenty. Devět z deseti nejvyšších nájmů pozemků pro reklamu v Praze odvádí BigBoard. Za metr čtvereční pronajatého pozemku platíme daleko nejvíc ze všech nájemců, které Praha na svých pozemcích má. A přestože nabízíme dlouhodobě magistrátu pomoc při regulaci venkovní reklamy, nikdo s námi nejedná a odpověď přijde v podobě blesku z čistého nebe - nečekaný zákaz, totální likvidace naší společnosti i naší většinové konkurence a navrch ještě ustanovení dominance francouzské firmy. Nebáli jsme se bojovat s konkurencí ani s krizí, a nyní, když jsme ze dne na den likvidováni nesmyslným úředním rozhodnutím Vašeho chráněnce pana Hudečka, bojujeme zase, i když se Vám to nelíbí. Používáme k tomu své prostředky. Nemáme k dispozici takovou pozornost médií, jako Vy.

Pokud v Praze přetrvávají nějaké „zažité mafiánské metody“, tak se týkají zejména pokračující extrémně nevýhodné smlouvy hlavního města se společností JCDecaux. I když byla právě tato smlouva nesčetněkrát kritizována i z vašich řad jako pozůstatek starých pořádků, nic se nezměnilo. A tak se ptám - proč město pod vedením TOP09 dávno smlouvu nevypovědělo a nevypsalo nové výběrové řízení? Praha by z toho mohla už dávno profitovat. Pan Hudeček se nebojí prostřednictvím nových Pražských stavebních předpisů nepřiměřeně zasáhnout do práva na podnikání zakotveného v Listině základních práv a svobod.

Pro údajnou ochranu estetických hodnot zlikviduje celý obor podnikání, a naopak podpoří exkluzivitu francouzské společnosti JCDecaux, čímž vytvoří jasnou a nepřekonatelnou překážku v hospodářské soutěži pro všechny ostatní subjekty. To jsou podněty, které byste měl adresovat svým spolupracovníkům, místo veřejných urážek soukromé společnosti, která odvedla Praze, státu a potažmo občanům, už stamiliony korun a dává práci stovkám lidí. A za vydělané peníze mimo jiné uspořádala v Praze výstavu plakátů Alfonse Muchy, nejnavštěvovanější výstavu výtvarného umění v historii ČR.

Mohu Vás ujistit, že náš problém s panem Hudečkem souvisí opravdu jen s jeho sveřepým vnucováním nových Pražských stavebních předpisů, které prosazuje na poslední chvíli proti vůli zastupitelů, starostů, odborníků i prostých Pražanů a které v mnoha směrech odporují nejen zákonům, ale i zdravému rozumu.

Vážený pane Schwarzenbergu, vážil jsem si Vás pro Vaše neústupné postoje a mravní kvality. Ostatně i proto jsme Vám odpustili penále za prezidentskou kampaň, kterou jste uhradil teprve letos, asi rok po splatnosti. Představoval jste pro mě příklad liberálně-konzervativního politika, který ctí osobní a ekonomické svobody, a který by se nikdy nesnížil k podpoře jakékoliv úřední represe, jež zvýhodní jednoho a zlikviduje druhého. Přesně to jste teď ale udělal, a mě to nutí přehodnotit svůj názor na Vás i Vaši „pravicovou“ stranu, protože tímto Vaším prohlášením jste pravicové hodnoty jasně opustil.

S úctou

Ing. Richard Fuxa
Zakladatel a předseda představenstva BigBoard Praha a.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…