Rosatom v rámci Byznys dne Ruské federace na MSV 2016 představil možnosti spolupráce s českými firmami

06.10.2016 18:49

V pondělí 3. října 2016 začal 58. ročníku veletrhu MSV, kterého se zúčastnilo přes 1700 firem z 35 zemí světa. Šlo o jeden z největších ročníků za posledních několik let.

Rosatom v rámci Byznys dne Ruské federace na MSV 2016 představil možnosti spolupráce s českými firmami
Foto: red
Popisek: Rosatom

Hlavním tématem byla průmyslová automatizace, především nové možnosti průmyslového použití 3D tiskáren a robotů. Tradiční součástí veletrhu jsou také doprovodné akce zaměřené na aktuální trendy ve strojírenství, vývoj odborného vzdělávání a export.

Jednou z akcí zaměřených na exportní možnosti pro české firmy a exportní financování byl i Byznys den Ruské federace. Organizátorem je Komora pro hospodářské styky se SNS, která sdružuje 135 firem a podnikatelských subjektů. V úvodu vystoupili ministr průmyslu a obchodu ČR Jan Mládek a velvyslanec Ruské federace v ČR Alexandr Zmejevskij. Část Byznys dne byla také věnována jadernému průmyslu, konkrétně perspektivám spolupráce českých a ruských firem. 

V této části programu vystoupil s prezentací mezinárodních projektů Rosatomu a možností spolupráce s českými firmami Leoš Tomíček, viceprezident Rusatom Overseas Inc.

Ve svém vystoupení Tomíček sdělil, že čeští dodavatelé jsou tradičními partnery Rosatomu a za posledních několik let dodali svou produkci v celkové hodnotě 10 miliard korun do 14 jaderných elektráren stavěných Rosatomem nejen na území Ruska, ale i v zahraničí. Společnosti Vítkovice, MSA, Mostro, ZPA Pečky, Arako, Armatury Group, Krona, Lutos, Kabelovna Kabex, Sigma Group a další dodaly zařízení pro jaderné elektrárny Novovoroněžská, Rostovská, Kalininská, Balakovská, Běloruská, Leningradská a Smolenská v Rusku, pro JE Kudankulam v Indii, Tchien-wan (angl. Tianwan) v Číně a Ostrovecká v Bělorusku.

„Například objem dodávek české firmy Sigma Group pro projekty Rosatomu přesáhl v období 2009 až 2015 sumu 669 milionů korun a dodavatel armatur Arako uzavřel za posledních osm let kontrakty v celkové sumě přes 1,4 miliardy korun,“ upřesnil Tomíček.

Dále zdůraznil účast českých firem v nových projektech Rosatomu. Projekty na výstavbu JE ve Finsku, Maďarsku, Jordánsku, Indii, Bangladéši a Turecku označil Tomíček za klíčové pro možné zapojení českých firem v krátkodobém horizontu. „Rádi vidíme české dodavatele v našich probíhajících i nových projektech. V současnosti má Rosatom ve svém zahraničním portfoliu 36 nových bloků v různých zemích včetně zemí Evropy, Blízkého východu i Jihovýchodní Asie. Věřím, že české firmy se budou tohoto ohromného programu aktivně účastnit,“ řekl Tomíček.

V rámci MSV 2016 byla také otevřena fotovýstava připomínající 60. výročí česko-ruské spolupráce v mírovém využívání jádra. Jejími hosty byli velvyslanec RF v ČR, Alexandr Zmejevskij, obchodní rada RF v ČR, Sergej Stupar a další čeští i ruští účastníci konference. Výstavu mohou navštívit návštěvníci veletrhu od 2. do 7. října 2016.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 17 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2015 hodnotu 110 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…