Růst ekonomické aktivity byl ve 4. čtvrtletí 2017 jen lehce pod prognózou ČNB

03.03.2018 10:32

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o HDP za 4. čtvrtletí roku 2017

Růst ekonomické aktivity byl ve 4. čtvrtletí 2017 jen lehce pod prognózou ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Podle zveřejněného odhadu ČSÚ vzrostl HDP očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně o 5,2 %. V mezičtvrtletním vyjádření se přitom ekonomická aktivita zvýšila o 0,5 %. V úhrnu za celý loňský vzrostla česká ekonomika o 4,5 %, což představuje druhý nejlepší výsledek za posledních 10 let.

Vykázaný ekonomický růst byl ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku jen lehce pod prognózou ČNB, a to jak v meziročním tak i mezičtvrtletním vyjádření. To bylo dáno o něco pomalejším než očekávaným růstem spotřeby domácností. Její dynamika je nicméně nadále robustní díky silnému trhu práce a z něj plynoucímu rychlému zvyšování příjmů domácností. Odchylky ostatních složek poptávky od prognózy byly vesměs málo významné a navíc se navzájem do značné míry kompenzovaly.

V souhrnu lze konstatovat, že ve čtvrtém čtvrtletí roku 2017 došlo v souladu s očekáváním ČNB k dalšímu zrychlení meziročního růstu české ekonomiky. Ten v letech 2018–2019 podle stávající prognózy centrální banky zaznamená zpomalení z loňských vysokých temp, nadále však bude přesahovat 3 % (letos dosáhne 3,6 %). Zvyšování ekonomické aktivity bude nadále taženo především robustním růstem spotřeby domácností, který odráží optimismus spotřebitelů v prostředí vysokého růstu jejich příjmů. Stále zřetelnější nedostatek volné pracovní síly a nadále nízké úrokové sazby motivují podniky k zvyšování investic do strojů a zařízení, které zlepšují produktivitu práce. V důsledku zvýšeného čerpání evropských fondů dojde k oživení růstu investic ve vládním sektoru. Ekonomika bude těžit i ze stabilního růstu poptávky v zemích našich hlavních obchodních partnerů. V loňském roce kladný příspěvek čistého vývozu k růstu HDP však letos odezní. Důvodem  je zrychlení dovozně náročné domácí poptávky a posílení kurzu koruny.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…