SANEP: V únoru je nejlépe hodnoceným hejtmanem Martin Kuba, nejhůře Zdeněk Hřib

16.02.2022 10:25 | Tisková zpráva

Únorový průzkum společnosti SANEP zaměřený na hodnocení zvolených představitelů čtrnácti územně samosprávných celků – krajů (mezi něž patří i hl. město Praha) ukazuje, že nejlépe si i nadále vede hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS) s aktuálním ziskem 48,1% kladných hlasů. Oproti šetření z října loňského roku si Kuba polepšil o 1,7 procentního bodu.

SANEP: V únoru je nejlépe hodnoceným hejtmanem Martin Kuba, nejhůře Zdeněk Hřib
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Kuba patří mezi nejvýraznější tváře občanských demokratů a svou pozici předsedy Asociace krajů ČR dokáže skvěle využít pro komunikaci nejen s veřejností, ale především s představiteli vlády ČR. Když byl v letech 2008 – 16 předsedou Asociace krajů bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, podařilo se mu vybudovat z asociace velmi silného a respektovaného partnera vlády, a právě na tuto tradici Kuba velmi dobře navázal. Pod jeho vedením mají kraje daleko větší zastání při projednávání důležitých věcí s vládou ČR. Za jihočeským hejtmanem se pak na druhém místě umístil s aktuálním ziskem 45,2% kladných hlasů hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Oproti říjnu loňského roku si Půta polepšil v aktuálním měření o 0,3 procentního bodu.

Třetí místo pomyslného žebříčku hodnocení představitelů územně samosprávných celků obsadil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) se ziskem v souhrnu 40,4% kladných hlasů a oproti minulému měření si polepšil o 2,6 procentního bodu.

Čtvrtou pozici důvěryhodnosti obsadil lidovecký hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, který aktuálně získal od obyvatel svého kraje v souhrnu 39,6% kladných hlasů a oproti říjnu si pohoršil o 0,6 procentního bodu.

Páté místo v hodnocení důvěry hejtmanům náleží královéhradeckému hejtmanovi Martinovi Červíčkovi (ODS) se ziskem 38,4% kladných hlasů. Oproti říjnovému měření získal o 1,3% kladných hlasů více a polepšil si tak v celkovém hodnocení o jednu příčku. Šestou příčku obsadil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD), kterému dali aktuálně obyvatelé tohoto kraje v souhrnu 38,2% kladných hlasů. Netolický si tak pohoršil o dvě místa.

Na dalších pomyslných příčkách se pak umístili: olomoucký hejtman Josef Suchánek (STAN) se ziskem v souhrnu 36,7% kladných hlasů / hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) se ziskem v souhrnu 34,3% kladných hlasů / hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS) se ziskem v souhrnu 33,9% kladných hlasů / hejtman kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS) se ziskem v souhrnu 31,5% kladných hlasů / ústecký hejtman Jan Schiller (ANO) se ziskem v souhrnu 30,9% kladných hlasů / karlovarský hejtman Petr Kulhánek (KOA) se ziskem v souhrnu 25,8% kladných hlasů a zlínský hejtman Radim Holiš (ANO) se ziskem v souhrnu 23,7% hlasů.

Na posledním místě se pak umístil se ziskem pouhých 17,5% kladných hlasů primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Pozn.: průzkum byl realizován v době, kdy funkci hejtmanky Plzeňského kraje zastávala Ilona Mauritzová (ODS). Tu však ve funkci nahradil dne 14.2. Rudolf Špoták (Piráti).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

22:08 Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

Mimořádný zážitek z návštěvy ojedinělé přírodní a technické památky chce do budoucna připravit zájem…