SANEP: Volební preference politických stran a hnutí do Sněmovny PČR v září 2023

09.10.2023 10:01 | Tisková zpráva

Koncem září by volby vyhrálo s drtivou převahou hnutí ANO, KDU-ČSL a TOP 09 by ve Sněmovně vystřídala strana PRO.

SANEP: Volební preference politických stran a hnutí do Sněmovny PČR v září 2023
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Jak vyplývá z aktuálního měření společnosti SANEP, volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky by koncem září vyhrálo s drtivou převahou hnutí ANO v čele s jeho předsedou a bývalým premiérem Andrejem Babišem se ziskem 32,9 %. Hnutí ANO tak nadále zůstává jednoznačně nejsilnější stranou a s velkým náskokem drtí všechny ostatní politické strany a hnutí na naší domácí politické scéně. Do Sněmovny by se nyní dostalo šest stran.

Na druhém místě by nyní skončila dosud nejsilnější strana vládní pětikoalice ODS v čele s premiérem Petrem Fialou, a to se ziskem 11,8 procentního bodu. ODS však zaznamenává dlouhodobě pokles voličské přízně, což je způsobeno především tím, že se vládě nedaří zastavit propad životní úrovně ani zmírnit obavy lidí z vysokých cen energií a neustálého zdražování. Navíc se vládě absolutně nedaří komunikace svých kroků vůči občanům, což má za následek jen další zvyšování nespokojenosti a frustrace lidí. Důvěra ve vládu jako celek a tudíž i míra voličské přízně jednotlivých vládních stran je také zapříčiněna tím, že lidé mají z vlády pocit, že se více soustředí na řešení zájmů nadnárodních, než právě těch „domácích“ národních.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36093 lidí

Třetím politickým subjektem, který by se koncem září letošního roku dostal do Sněmovny PČR, je SPD v čele s Tomiem Okamurou, a to se ziskem 10,2 procentního bodu.

Čtvrtou pomyslnou příčku v nynějších hypotetických volbách do Sněmovny PČR by nyní obsadili Piráti v čele s Ivanem Bartošem, a to se ziskem 9,1 procentního bodu.

Na pátém místě by v aktuálním měření skončila strana PRO pod vedením Jindřicha Rajchla, a to se ziskem 5,7 procentního bodu. Do Sněmovny by se dostalo ještě hnutí STAN pod vedením předsedy a ministra vnitra Víta Rakušana, které by obsadilo šestou příčku se ziskem 5,2 procentního bodu.

Žádný jiný politický subjekt by se v současné době do Sněmovny PČR nedostal.

Před branami do Sněmovny Parlamentu České republiky by se koncem září ocitly vládní strany TOP 09 (4,6 %) a KDU-ČSL (3,7 %).

Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden metodou CAWI ve dnech 21. – 27. září 2023 na vybrané skupině v souhrnu 1.632 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. 5.

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretické volební zisky politických stran a hnutí, zastoupených ve Sněmovně Parlamentu České republiky, a dále stran a hnutí, které v šetření dosáhly nebo překročily v září letošního roku dvouprocentní hranici:

graf

Metodologie

  • Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 21. – 27. září 2023 na vybrané skupině v souhrnu 1.632 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu.
  • Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%.
  • Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
  • Průzkum zářijových volebních (nikoli stranických) preferencí vychází pouze z hlasů 67,1 % respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů.
  • Veškeré uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…