SSHR uvolnilo nouzové zásoby ropy pro Unipetrol

06.05.2019 20:11

Správa státních hmotných rezerv podepsala se společností Unipetrol smlouvu o zapůjčení nouzových zásob ropy. Díky tomu nebude muset být odstavena z provozu rafinérie v Litvínově, která je závislá na dodávkách ruské ropy ropovodem Družba a která vyrábí pro český trh především naftu. Ropovod Družba už týden stojí kvůli kontaminované ropě. Řidiči by to ale na čerpacích stanicích poznat neměli.

SSHR uvolnilo nouzové zásoby ropy pro Unipetrol
Foto: SSHR
Popisek: SSHR

„Přesně tohle je úloha státu. Musí být připraven pomoct občanům, když přijde krize. A od toho má mimo jiné i státní rezervy,“ upřesnil Pavel Švagr, předseda Správy státních hmotných rezerv.

Vedle státních nouzových zásob ropy a ropných produktů, které vystačí až na 84 dní, mají další komerční zásoby i distributoři pohonných hmot. Ti již v pondělí na jednání skupiny NESO (Národní organizace pro společný postup ve stavu ropné nouze) deklarovali, že tyto zásoby pokryjí dalších 30 dní.

„Dohodl jsem se s největšími distributory, aby nám každý den hlásili průběžný stav zásobování českého trhu, abychom měli aktuální čísla a v případě potřeby mohli uvolnit další nouzové zásoby,“ dodal předseda SSHR Pavel Švagr.

České rezervy pomáhají v nejrůznějších krizových situacích. Vedle přerušení dodávek ropy jde například o povodně, blackout, ptačí chřipku, extrémní sucho nebo když se někde objeví neznámé chemické látky. Vedle toho speciální technika z českých rezerv pomáhá i mimo krizové situace.

„Jsem rád, že naše speciální technika jako je mobilní chemická laboratoř, sací bagr nebo vyprošťovací kontejner pomáhají usnadnit práci jednotkám Integrovaného záchranného systému, když zachraňují lidi nebo jejich majetek,“ doplnil předseda SSHR Pavel Švagr.

Jen loni byla technika z českých rezerv v akci každý třetí den. Celkem šlo o 122 zásahů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…