SÚJB: Národní hodnotící zpráva pro účely Topical Peer-Review „Řízené stárnutí“

21.01.2018 17:34

Směrnice Rady 2014/87/Euratom z 8. července 2014, kterou se mění směrnice 2009/71/Euratom, kterou se stanoví rámec Společenství pro jadernou bezpečnost jaderných zařízení, ukládá členským státům povinnost provést každých šest let vlastní i partnerské hodnocení určité vybrané tematické oblasti týkající se jaderné bezpečnosti příslušných jaderných zařízení na jejich území.

SÚJB: Národní hodnotící zpráva pro účely Topical Peer-Review „Řízené stárnutí“
Foto: Archiv
Popisek: SÚJB

Jako první téma ENSREG na základě návrhu jedné z pracovních skupin  WENRA (Western European Nuclear Regulators Asociation – www.wenra.org) bylo určeno „Řízení stárnutí“.

Skupinou ENSREG (European Nuclear Safety Regulators Group) ve spolupráci se sdružením WENRA byl definován rámec a průběh partnerského hodnocení  a také specifikován požadovaný obsah národních hodnotících zpráv . Povinně do hodnocení spadají všechny jaderné elektrárny a výzkumné reaktory s výkonem vyšším než 1MWt, které jsou v provozu k 31. 12. 2017, nebo ve výstavbě k 31. 12. 2016, V České republice tedy konkrétně JE Dukovany, JE Temelín a výzkumný reaktor LVR-15.  

Celý proces partnerského hodnocení je obdobný zátěžovým testům po havárii v jaderné elektrárně Fukushima, bližší informace jsou uvedeny na stránkách ENSREG.

Národní hodnocení proběhlo v roce 2017, byla zpracována národní hodnotící zpráva.

Partnerské hodnocení je rozděleno do dvou částí, první částí je proces zpracování otázek a odpovědí k národním zprávám účastníků partnerského hodnocení, který je následován odbornou diskuzí s cílem definování případných opatření ke zvýšení jaderné bezpečnosti.

Do první části procesu partnerského hodnocení má možnost zapojit se i veřejnost a to pokládáním otázek k národním zprávám všech účastníků partnerského hodnocení, pro které byla zřízena speciální webová stránka . Národní zprávy všech účastníků hodnocení jsou k nalezení  na stránkách ENSREGu . Otázky je možno pokládat do 28. 2. 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…