SVS nařizuje myslivcům na Zlínsku důsledné prohledání zamořené oblasti

23.03.2018 14:17

Státní veterinární správa (SVS) vyhlásila nová mimořádná veterinární opatření související s výskytem afrického moru prasat (AMP) u divočáků na Zlínsku.

SVS nařizuje myslivcům na Zlínsku důsledné prohledání zamořené oblasti
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Dokument nařizuje všem uživatelům honiteb v zamořené oblasti provést v následujících 30 dnech důkladnou prohlídku všech užívaných honebních pozemků zaměřenou na vyhledávání uhynulých prasat. Za provedení této povinnosti bude uživatelům honiteb hospodařícím v této lokalitě ministerstvem zemědělství (MZe) vyplacena náhrada, na kterou je vyčleněno cca 7,5 milionu Kč.

SVS po celou dobu výskytu afrického moru prasat na území ČR zdůrazňuje, že jedním z nejdůležitějších instrumentů k účinnému boji proti nákaze, je včasné vyhledávání a likvidace těl uhynulých divokých prasat.

„S příchodem jara nastávají příznivé podmínky pro pohyb v terénu a důsledné prohlídky revírů. Zároveň přichází období, kdy může opět docházet k výraznějším přesunům populací divokých prasat, čímž opět roste riziko šíření nákazy. Proto chceme myslivce motivovat k intenzivnímu hledání uhynulých těl,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Před provedením prohlídky budou myslivecké spolky muset nejméně dva pracovní dny předem informovat Krajskou veterinární správu pro Zlínský kraj (KVS) o jejím termínu, místě srazu jejích účastníků a dodat telefonický kontakt. O provádění prohlídek budou muset vést evidenci. Po předložení informací o uskutečnění prohlídek KVS, která je zkontroluje, budou moci myslivecké spolky žádat ministerstvo zemědělství o platbu ve výši 150 Kč za hektar. Rozloha zamořené oblasti je zhruba 50 000 hektarů. V této věci proběhlo ve středu jednání KVS s uživateli honiteb v zamořené oblasti, s nimiž bylo vše podrobně projednáno. SVS připomíná, že v případě nalezení a nahlášení uhynulého kusu má úspěšný nálezce nárok na nálezné ve výši 5000 Kč.

V případě, že při prohlídce dojde k nalezení těla divokého prasete, je zakázáno s ním manipulovat do příjezdu přivolaného veterinárního inspektora KVS. Odvoz a likvidaci těla zabezpečí asanační podnik MAT, Spol. s. r. o., Otrokovice.

Intenzita nálezů uhynulých kusů je v posledních týdnech výrazně nižší, než v průběhu minulého roku. Důvodem je výrazné snížení populace divokých prasat v zamořené oblasti. Od 1. února 2018, kdy došlo k jejímu zmenšení, byl africký mor prasat prokázán u dvou uhynulých kusů a tří ulovených divokých prasat ve vysoce rizikové oblasti. Nalezeno bylo ve stejném období 26 uhynulých jedinců. Lovci v zamořené oblasti během těchto necelých dvou měsíců ulovili celkem 244 divočáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…