SZPI: Letošní burčáková sezóna přinesla méně falšovaných vzorků

25.12.2015 20:31 | Zprávy

Výsledky letošních kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) ukázaly významně nižší počet falšovaných vzorků oproti loňskému roku.

SZPI: Letošní burčáková sezóna přinesla méně falšovaných vzorků
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

V letošní sezóně inspektoři SZPI prověřili celkem 577 prodejních míst a v 79 případech odebrali vzorek pro analýzu v laboratoři. Rozbor prokázal pochybení u dvou vzorků. U vzorku z provozovny na Kounicově ulici v Brně rozbor identifikoval čtyřnásobně překročený limit pro doslazení a přídavek vody v obj. 45% a vzorek odebraný na Mimoňské ul. v České lípě 1,5 násobně překročil limit pro doslazení. Ve třech provozovnách inspektoři SZPI zakázali uvádět na trh kontrolovanou šarži burčáku nebo ČZHM pro zásadní nedostatky v průvodní dokumentaci. Kompletní přehled vyhovujících i nevyhovujících vzorků viz tabulka na následujících stranách.                                             

Ve srovnání s některými roky v minulosti výsledek letošní kontrolní akce naznačuje zlepšení situace na trhu. V minulosti SZPI zjišťovala nedodržení až u třetiny odebraných vzorků, přičemž se často jednalo o závazné nedostatky - např‎. klamavé označení původu, přítomnost syntetických barviv nebo přídavek vody aj. Lze tak usuzovat, že zvýšený kontrolní tlak a důsledné ukládání pokut za klamání spotřebitele ze strany SZPI vedly ke zvýšení kvality produktů, které jsou spotřebiteli nabízeny jako burčák nebo ČZHM.

V loňském roce inspektoři odebrali k laboratornímu rozboru 77 vzorků a požadavkům právních předpisů nevyhovělo 9 z nich.

Při kontrole burčáku a ČZHM se SZPI mj. zaměřuje na hygienu prodeje, senzorické požadavky – inspektor na místě hodnotí chuť, vůni a barvu nápoje -, označování a průvodní dokumentaci. Je-li při kontrole odebrán vzorek, laboratoř SZPI v Brně prostřednictvím hodnot izotopu vody měřených na nukleární magnetické rezonanci prověřuje geografický a botanický původ hroznů, ze kterých byl burčák vyroben. Dále laboratoř sleduje např. přítomnost syntetických barviv, etanolu z přidaného cukru, nebo množství přidané vody.

Burčák je‎ tradiční výraz chráněný národní i evropskou právní úpravou, jehož použití je vyhrazeno pro částečně zkvašený hroznový mošt vyrobený z hroznů révy vinné sklizených a zpracovaných v České republice v daném roce a prodejní sezóna je ohraničena obdobím od 1. 8. do 30. 11. Výrobek totožných parametrů, ovšem vyrobený z hroznů sklizených mimo ČR, je možné prodávat pod názvem „částečně zkvašený hroznový mošt“, nikoliv „burčák“. Případné zneužití názvu burčák je považováno za klamání spotřebitele a SZPI v takových případech přistupuje k zahájení správního řízení o uložení pokuty.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Hezky napsané

Celý váš komentář ke státnímu svátku se mi líbil. Na konci píšete, že 28. říjen není jen datum. Je to připomínka, že když táhneme za jeden provaz, dokážeme všechno. Nemyslíte, že to je ale něco, co vy politici vůbec neděláte? Že se nejste schopni ani v dost zásadních věcech oprostit od vaší stranick...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: Jižní Čechy voní pečenou husou a mladým vínem

22:03 JCCR: Jižní Čechy voní pečenou husou a mladým vínem

Svatomartinské hody jsou tradičním vyvrcholením gastronomické sezóny.