Sdružení místních samospráv ČR: Limit pro neziskovky a spolky k osvobození od EET je stále nedostatečný

16.05.2017 17:40

Sdružení místních samospráv ČR nesouhlasí s malým navýšením současného limitu pro neziskovky a spolky k osvobození od EET ze současných 175 tis. Kč ročního obratu u tzv. drobných vedlejších příjmů na 300 tis. Kč ročně.

Sdružení místních samospráv ČR: Limit pro neziskovky a spolky k osvobození od EET je stále nedostatečný
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

„Naše sdružení obcí velmi očekávalo vydání nové metodiky pro tyto veřejně prospěšné poplatníky, neboť absurdní limit 175 tis. Kč omezoval aktivit spolků, omezoval regionální kulturu a společenský život v obcích. Nový limit 300 tis. Kč je sice krokem vpřed, ale je také nedostatečný. Ministerstvo tím docela dosvědčuje, jak žonguluje s čísly,“ uvedl k novému limitu předseda SMS ČR Stanislav Polčák, poslanec Evropského parlamentu. Ten upozornil, že i v sousedním Rakousku je tento limit pro spolky stanoven na hranici 35 tis. EUR, což při srovnání parity kupní síly znamená pro ČR limit 500 tis. Kč.

„Naším cílem bude docílit zvýšení tohoto limitu výkladem zákona aspoň na hranici 500 tis. Kč, a pokud finanční správa nebude slyšet na takový návrh, požádáme o ochranu spolkového života na obcích přímo poslance,“ podotýká předseda Polčák. SMS ČR upozorňuje na praktické dopady na myslivecká sdružení, kluby fotbalistů, sbory hasičů, folklórní spolky, když např. z prodeje jídla a vstupenek v rámci plesu, zábavy či jiné kulturní či sportovní akce bude veřejně prospěšný spolek zcela uměle tlumit svou aktivitu, z těchto příjmů přitom spolek financuje své veřejně prospěšné činnosti (např. hasiči nakoupí hadice či jiné potřebné vybavení). Navíc limit je nastaven jako obratový, tzn. není podstatné, kolik spolek vykáže reálný zisk, stačí, když limit prostě překročí. Konkrétně to znamená, že pokud spolek inkasuje od jednotlivého návštěvníka (u těchto příjmů) 300 Kč, tak při 1000 účastníků jejich akcí ročně se ocitnou za limitem. Problémem také je složitost metodiky, která už dnes zahrnuje skoro 100 stran, což je pro malé spolky zcela administrativně neúnosná složitost a znamená povinnost plnit veškeré (administrativní a jiné) povinnosti stanovené zákonem pro podnikatele, kteří k plnění těchto povinnosti mnohdy mají účetní specialisty. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…