Sdružení místních samospráv: Stát, který nemluví se samosprávami, může koronaviru čelit jen velmi obtížně

21.09.2020 13:30

Sdružení místních samospráv ČR, které zastupuje přes dva tisíce členů z prostředí územní samosprávy, po zkušenostech z jara letošního roku apeluje na Vládu a na jejího zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymulu, aby co nejdříve zajistili včasný, přehledný, srozumitelný, bezrozporný a pokud možno jednotný proud informací o epidemii a souvisejících opatřeních směrem k představitelům obcí a měst.

Sdružení místních samospráv: Stát, který nemluví se samosprávami, může koronaviru čelit jen velmi obtížně
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

Samosprávy v zájmu svých obyvatel nemohou dopustit, aby se opakoval scénář z jara letošního roku, kdy státní orgány poskytovaly informace do území se zpožděním, chaoticky a nepřehledným způsobem. Příležitostí pro poučení bylo dostatek, v nadcházejících týdnech se tyto chyby nesmí opakovat!

Předsednictvo Sdružení místních samospráv ČR dále vyzývá Vládu, aby v zájmu lepší informovanosti samospráv na svém jednání dne 21. září 2020 podpořilo přijetí novely zákona o ochraně veřejného zdraví (sněmovní tisk č. 977), která vznikla na základě poslanecké iniciativy a ke které se dosavadní ministr zdravotnictví stavěl zdrženlivě, a to navzdory tomu, že dosavadní způsob informování koncepčně založený na preferenci obcí s rozšířenou působností je nefunkční, věcně problematicky nastavený a ve vztahu k menším samosprávám diskriminační. 

Jakkoli může být výše uvedená novela v průběhu legislativního procesu předmětem dílčích úprav a doplnění, nepochybně představuje to, po čem samosprávy volají: základ jejich informovanosti o epidemii a jejím průběhu a dopadech v daném místě nezávisle na tom, zda jde o obec prvního, druhého či třetího typu. Nový ministr zdravotnictví by se chyby spočívající v podcenění spolupráce se samosprávami neměl dopustit!

Sdružení místních samospráv ČR zastupující téměř třetinu obcí a měst napříč všemi kraji České republiky nabízí vládě stejně jako na jaře pomocnou ruku a doufá, že tato nabídka nezůstane oslyšena. Je čas táhnout za jeden provaz! Věříme, že si to vláda dobře uvědomuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…