Sdružení místních samospráv: Žádáme ministryni Šlechtovou, aby doložila svá tvrzení

20.03.2017 18:01

Podpora neziskového sektoru jen pro vyvolené? I tak se může zdát bizarní situace, kdy po kompletaci dotačního projektu, nahrání všech povinných příloh a vygenerování jejich kompletního seznamu ministerstvo pro místní rozvoj prohlásí, že jedna z příloh chybí.

Sdružení místních samospráv: Žádáme ministryni Šlechtovou, aby doložila svá tvrzení
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

„V nedělních Otázkách Václava Moravce paní ministryně Šlechtová prohlásila, že jsme předložili salátovou žádost, což mne jako spoluautora projektu pobouřilo, není to totiž pravda,“ vysvětluje starosta Dolních Studének a místopředseda Sdružení místních samospráv Radim Sršeň a dodává, „vše rádi doložíme.“

A jak k celé záležitosti vůbec došlo? Sdružení místních samospráv připravilo jako každý rok projekt na podporu starostů malých obcí. Typickým příkladem je právní pomoc v nouzi, ale i mnoho dalších činností. Projekt byl kvůli nesmyslným povinným přílohám asi desetkrát rozsáhlejší než minulý rok a ještě více objemný než předminulý rok. Nad byrokratizací kroutí hlavou i místopředseda Sršeň. „V éře zjednodušování, které doporučuje i EU, nás ministerstvo nutí odevzdávat nesmyslné dokumenty nesouvisející s projektem. Ale budiž. V termínu jsme všechny přílohy nahráli a systém nám po jejich nahrání automaticky vygeneroval jejich seznam. Jinak by nebylo možné projekt vůbec podat,“ uvádí dále místopředseda Sršeň.

„O to víc nás šokovalo, když jsme se později dozvěděli, že jsme byli vyřazeni kvůli chybějící příloze. Chybět měla ta příloha, jejíž nahrání máme doloženo sjetinou z ministerského systému,“ pozastavuje se nad situací místopředseda Sršeň. Standardně se navíc při případné formální chybě žadatelé vyzývají k doplnění. MMR nic takového neučinilo a hned vyřazovalo. Mezi vyřazenými se neobjevilo jen Sdružení místních samospráv, ale i další venkovské organizace – například Národní síť MAS či Středomoravská agentura pro rozvoj venkova a další.  

SMS ČR nyní vyzývá ministryni Šlechtovou, aby doložila svá tvrzení z nedělních Otázek Václava Moravce. Na MMR se sdružení v nejbližší době obrátí s výzvou k přezkumu neudělení dotace. Předloží originály dokumentů, které jednoznačně dosvědčují, že projekt obsahoval všechny povinné náležitosti. „Máme naději, že vše dobře dopadne a v nejbližších dnech budeme moci zahájit pomoc starostům malých obcí tak, jak jsme si v projektu předsevzali. I tak jsem zklamán z přístupu ministerstva. Celé neudělení dotace se totiž až nápadně kryje s dobou, kdy jsme vyjádřili opakovaně zásadní nesouhlas se zaváděním povinnosti evidence tržeb pro nejmenší podnikatele a spolky na venkově,“ dodává Stanislav Polčák, předseda Sdružení místních samospráv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…