Sdružení místních samospráv předalo ocenění za příklady dobré praxe

25.05.2018 12:08

Sdružení místních samospráv ČR vyhlásilo vítěze soutěže Dobrá praxe roku 2018 v oblasti samospráv, která v pěti kategoriích hledala ty nejlepší příklady dobré praxe u menších obcí. Zástupci obcí převzali ocenění na slavnostní konferenci konané u příležitosti 10. výročí založení SMS ČR v Lichtenštejnském paláci.

Sdružení místních samospráv předalo ocenění za příklady dobré praxe
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

V prvním ročníku této soutěže, která hledala inspirativní příklady rozvoje českého a moravského venkova, soutěžily přihlášené projekty v pěti kategoriích. Jednalo se o příklady dobré praxe ze všech krajů naší země. Do soutěže přišlo přes padesát přihlášek, z nichž odborná porota vybrala vždy po jednom vítězi v každé kategorii.

„Při výběru vítězných projektů jsme zohledňovali hlavně inovativnost dobré praxe i celkový význam realizovaného záměru pro obec samotnou. Cílem soutěže je kromě ocenění práce a invence vítězů také to, aby se příklady dobré praxe šířily jako inspirace pro další obce a komunální politiky,“ říká k soutěži Jan Sedláček, místopředseda SMS ČR a garant soutěže.

V kategorii „Péče o životní prostředí“ získala cenu obec Veselí, která proměnila zanedbanou enklávu uprostřed obce v centrum aktivního odpočinku, jež se stalo vyhledávaným místem pro obyvatele obce a přirozeným středobodem kulturního a společenského života Veselí i jeho okolí. Na místě zaniklého rybníka vznikl místo náletových dřevin a skládky stavební suti a jiného odpadu meandrující potok s tůněmi, mokřady a rozsáhlou nivou, která je schopna odvést až stoletou povodeň. Areál je vybaven dřevěnými prvky, jako jsou lávky, sochy a zastřešené posezení, vybudována byla dvě víceúčelová hřiště, v blízkosti areálu byl zrekonstruován hostinec s terasou, vznikl zde krytý kuželník a venkovní fitness.

Ocenění v kategorii „Vybavenost pro veřejné služby“ si odnesla obec Úholičky za projekt rekonstrukce souboru budov statku na návsi, která obec v roce 2010 koupila od restituentů a rozhodla se zde vybudovat kulturně společenské centrum včetně sídla obecního úřadu, knihovny i obecní restaurace. Po restituci byla obec bez kulturního domu a úřad a knihovna působily v pronajatých prostorech. Dnes jsou všechny tyto instituce v budovách bývalého statku ve středu obce.

Cenu v oblasti „Sociálního klima na venkově“ získala obec Albrechtice nad Vltavou, a to za projekt fondu rozvoje bydlení obce, s jehož pomocí pomáhá obyvatelům s předfinancováním či kofinancováním dotačních projektů zaměřených na rekonstrukci původních nemovitostí a zavádění nových technologií. Jedním z takových projektů byly v poslední době kotlíkové dotace, díky finanční podpoře obce, ale také zajištění projektového manažera a mikroenergetického specialisty byl počet kotlíkových dotací realizovaný v Albrechticích jedním z nejvyšších v celém Jihočeském kraji.

Cenu v oblasti „Kultura a společenský život“ porota udělila obci Pištín za projekt „Vaříme, smažíme a pečeme regionální potraviny a seznamujeme se s jejich vznikem“. Ten umožňuje obyvatelům obce seznámit se s regionálními výrobci potravin, seznámit se s tradičními výrobními postupy a lokální potraviny tak ochutnat. Na organizaci akce se podílejí veškeré spolky působící v obci, což vedlo k prohloubení jejich spolupráce a pocitu sounáležitosti s obcí.

Ocenění za „Inovace na venkově“ získala obec Hvožďany, a to za projekt snížení energetické náročnosti budov tamější ZŠ a MŠ, v rámci kterého bylo pro budovy škol vybudováno 20 geotermálních vrtů, byla provedena výměna celého otopného systému a stavební úpravy, které vedly k úsporám energií – zateplení fasády, výměna oken, ale i výměna střechy. Náročné stavební práce byly prováděny po etapách, tak aby byl co nejméně narušen chod školských zařízení.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje 1700 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…