Skvostné orientální koberce budou vystaveny na císařském hradě Karlštejně

12.05.2014 13:00

Přibližně osm desítek nejhodnotnějších orientálních koberců ze sbírek Národního památkového ústavu bude od června vystaveno na hradě Karlštejně. V rámci obou prohlídkových okruhů i na samostatně přístupné výstavě v nových prostorách budou prezentovány skvosty různých proveniencí a stáří.

Skvostné orientální koberce budou vystaveny na císařském hradě Karlštejně
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Ve sbírkách Národního památkového ústavu se nachází přibližně 1300 kusů vzácných orientálních koberců, z nichž přibližně 80 nejhodnotnějších bylo vybráno na ojedinělou výstavu, která bude počátkem června otevřena na státním hradě Karlštejn.

Výstava přiblíží kvalitu a rozmanitost tradičních koberců ve sbírkách státních hradů a zámků. Rozdělena bude do čtyř částí podle oblasti původu koberců – na expozici koberců kavkazských, anatolských, perských a turkmenských a afghánských. K nejvzácnějším exponátům bude patřit monumentální koberec čintámani z 16. století, pocházející ze schwarzenberských sbírek a umístěný od skončení světové výstavy koberců ve Vídni roku 1891 na zámku Hluboká. Z ucelených kolekcí bude zastoupena například historická kolekce anatolských – částečně modlitebních – koberců většinou z 18. století, které zakoupil jako sběratelskou starožitnou kolekci následník rakousko-uherského trůnu František Ferdinand d´Este pro svůj orientální salonek na zámku Konopiště. Největším exponátem výstavy pak bude kášán z Lysic o rozměrech přes 4 x 6 metrů.

K výstavě se připravuje katalog a Národní památkový ústav k tématu následně vydá publikaci Metodika průzkumu, evidence, péče a prezentace orientálních koberců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Tripartita se zabývala aktuální situací v zemědělství či problematikou duálního vzdělávání

10:17 Úřad vlády: Tripartita se zabývala aktuální situací v zemědělství či problematikou duálního vzdělávání

V pondělí 6. května 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo 175. plenární zasedání Rady hospodářské…