Spolupráce Senátu s Akademií věd se rozšíří, dohodli se šéfové obou institucí

06.04.2017 9:43

Předseda Senátu Milan Štěch přijal nové vedení Akademie věd ČR a dohodli se na pokračování spolupráce obou institucí. V roce 2011 podepsaly obě instituce Memorandum o spolupráci, na jehož základě dochází k pořádání společných akcí nebo konzultacím. Předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová chce teď rozšířit spolupráci a po vzoru britského parlamentu připravovat zákonodárcům nezávislá stanoviska vědců k vybraným legislativním změnám.

Spolupráce Senátu s Akademií věd se rozšíří, dohodli se šéfové obou institucí
Foto: Senát
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch a předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová

Šestiletá spolupráce Akademie věd se Senátem bude pokračovat i po zvolení nového vedení Akademie věd. Senát si této spolupráce váží a chce nadále být silným zastáncem vědy a výzkumu. „V letech při hospodářské krizi existoval silný tlak na měřitelnost výsledků vědy a potlačení základního výzkumu. Po letech ale vidíme, že bez něj se věda neobejde. Senát bude nadále podporovat základní výzkum, pro který máme pochopení,“ uvedl předseda Senátu Milan Štěch. Spolu s místopředsedy Senátu Miluší Horskou a Jiřím Šestákem hovořili o konkrétních formách budoucí spolupráce a také blahopřáli novému vedení ke zvolení.

Předsedkyně Eva Zažímalová chce navázat na úspěšnou spolupráci obou institucí a nabídla senátorům odborné podklady k jejich rozhodování. „Jsme připraveni poskytnout zákonodárcům odborná stanoviska k aktuálním tématům. Akademie věd je jediná zastřešující instituce, která pokrývá všechny vědní obory. A díky tomu můžeme poznatky z různých oborů zpracovávat a různě kombinovat,“ řekla Zažímalová, která se s touto praxí seznámila ve Velké Británii, kde zákonodárci právě od vědců dostávají posudky k aktuálním tématům. Senát má o tyto posudky zájem a s Akademií věd dojednává konkrétní formu této spolupráce. Předseda Senátu chce také hledat nové vědní obory, které by se Senátem mohly na odborné úrovni spolupracovat, např. formou seminářů nebo odborných konzultací. Obě instituce společně pořádají např. připomínkové akcí k různým výročím a spolupracují při přípravách odborných konferencí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …