Správa železnic: Rekonstrukce Fantovy budovy bude pokračovat obnovou interiéru

22.02.2021 15:48

Na probíhající opravy fasády a střechy historické části pražského hlavního nádraží naváže i proměna jejího interiéru.

Správa železnic: Rekonstrukce Fantovy budovy bude pokračovat obnovou interiéru
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Správa železnic zahájila výběrové řízení na zhotovitele první etapy rekonstrukce vnitřních prostor Fantovy budovy, která zahrnuje především sály v přízemí secesní památky. Odhadovaná cena stavebních prací je přibližně 250 milionů korun, začít by měly v dubnu.

V rámci samostatné první etapy proběhne rekonstrukce velkých historických sálů v severní části Fantovy budovy a jejich zázemí. Reprezentativním prostorám se v co největší míře vrátí původní historická podoba. Stavební práce budou probíhat v přízemí a také v 1. podzemním podlaží a mezaninu. Fantova budova díky nim získá nové propojení s úrovní podchodů, a to formou eskalátorů umístěných v levé části severního podchodu. S dokončením této etapy se počítá v první polovině příštího roku.

V následné druhé etapě se do roku 2023 zrekonstruují zbylé prostory budovy s výjimkou bývalé Fantovy kavárny v centrální části objektu, která již v nedávné době renovací prošla. Bezbariérový přístup do jednotlivých podlaží zajistí výtahy. Vznikne i další propojení s novou odbavovací halou hlavního nádraží.

Fantova budova tvoří spolu s přilehlou halou nad nástupišti největší secesní památku v Česku. Všechny úpravy jsou proto připravovány tak, aby respektovaly požadavky státní památkové péče. S ohledem na technické a statické možnosti dojde k odstranění některých nepůvodních konstrukcí.

Rekonstrukce přinese celkové oživení a zajištění maximální využitelnosti Fantovy budovy. Cestující v ní po dokončení najdou kavárnu, restauraci, čekárnu či dětský koutek. Nyní nepřístupné prostory v přízemí se otevřou veřejnosti. Sloupový sál poslouží jako VIP čekárna, z velkého sálu se stane multifunkční prostor pro pořádání kulturních a společenských akcí. V rekonstruovaných prostorách vznikne také nové hygienické zázemí pro návštěvníky kulturních sálů, které budou přístupné i z úrovně prvního nástupiště.

V současné době využívají Fantovu budovu Drážní úřad, České dráhy, Správa železnic a Policie ČR. Tyto složky zde budou sídlit i po rekonstrukci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…